Передплата 2024 «Добра кухня»

Правильним шляхом ідете, товариші! Акурат у Північну Корею...

Сталінського культу особи я, на щастя, не застав. Зате лизоблюдство на адресу Брежнєва пам’ятаю чудово.

“Спасибо вам за ваш великий подвиг, товарищ генеральный секретарь», — дякував Леоніду Іллічу зі сцени кремлівського Палацу з’їздів оперний співак Ворошило. Буцімто дали йому за це звання народного артиста... Щоденна телевізійна осанна Брежнєву мала ефект. Пригадую, коли Леонід Ілліч помер, народ на пов­ному серйозі обговорював тему “тепер війна буде — точно!”. Леонід Ілліч, за версією радянської телепропаганди, був невтомним борцем за мир... У пострадянській Україні, хоча підлесників не бракує, з культом особи не складається. Слава Богу. Натомість у теперішній Росії культ особи Путіна — реальність.

“Немає Путіна — немає Росії сьогодні”. Саме так на засіданні “міжнародного клубу “Валдай” висловився про президента РФ заступник голови його адміністрації В’ячеслав Володін. Мовляв, жодної альтернативи Путіну в Росії немає і бути не може... І навіть більше. Якби з Путіним щось сталося, виходить зі слів Володіна, то й Росії би відразу гаплик настав?..

Шизофренічну тезу Володіна підхопили інші кремлівські лизоблюди. З піною в роті намагаються довести, що Володін таки має рацію... “ Володін правий, коли говорить, що без Путіна, можливо, не буде Росії, — заявив, зокрема, придворний політолог Сергій Марков. — США та їхні союзники ведуть гібридну війну проти Росії, яка включає в себе державний переворот в Україні та бойню, геноцид російськомовних людей на Донбасі, терор стосовно російськомовних. Яка полягає у санкціях, яка включає в себе... боротьбу за те, щоб опустилася ціна на нафту і впав російський рубль... Ця гібридна війна спрямована головним вістрям проти Путіна, якого партії війни Вашингтона і його союзників хочуть... закошмарити... Удару по Путіну завдають з метою ліквідувати Росію як велику державу... прибрати зі світової арени російський народ”.

Отакої! Не Росія, виявляється, веде проти України гібридну війну, — а проти Путіна її розпочали. І значить, проти Росії... “Росіяни сьогодні справді персоналізують державу через Путіна, — вважає член Громадської палати РФ Кристина Потупчик. — Позитивний рейтинг президента зашкалює за 80 %... Недружність політики США... росіяни усвідомлюють дуже чітко. А оскільки ця агресія... спрямована в першу чергу проти Путіна... тобто фактично проти найбільш шанованої у Росії людини, росіяни схильні реагувати відповідно... Путін проводить єдину можливу в умовах міжнародної агресії політику, і через його критику... йде атака на всю країну. Саме тому слова Володіна повинні служити попередженням: не буде Путіна — справді, не буде і Росії”.

Цікаво, маркови й потупчики хоч на йоту вірять у цю тезу? Чи люди просто на роботі, от і змушені верзти всяку ахінею? Багато було маразму за Брежнєва, але навіть тоді не додумалися публічно заявити, що “не буде Леоніда Ілліча — не буде Радянського Союзу”... Можна припустити, що Володін і компанія працюють на випередження. Лібералів-демократів із їхніми нульовими рейтингами Путін не боїться, натомість популярні серед росіян “герої”-шовіністи типу стрєлкових-гіркіних теоретично можуть становити Путіну загрозу... Але найімовірніше, “обговорення” володінської тези із розумним виразом обличчя є нічим іншим, як свідченням того, що в Росії остаточно й безповоротно сформувався огидний культ особи.

У принципі, ще є куди йти — у концентраційний табір під назвою Корейська Народно-Демократична Республіка. У комуністичній Північній Кореї люди живуть небагато, зате дружно. Із тим, що “немає Кіма — немає КНДР” там згідні геть усі... Невже це і російська перспектива?

Схожі новини