Передплата 2024 «Добрий господар»

З хворої голови на здорову...

Цинізму і зухвальству путінської Росії немає меж! Але щоразу з цього дивуєшся. Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу щодо геноциду російськомовного населення на південному сході України.

Крім того, порушили кримінальну справу проти окремих українських посадовців — міністра оборони Валерія Гелетея, начальника Генштабу Збройних сил України Віктора Муженка, командира 25-ї бригади Збройних сил України Олега Мікаса, а також інших, поки не встановлених осіб з числа командирів 93-ї бригади ЗСУ та ряду вищих посадових осіб з числа військового керівництва України. Справу щодо них порушено за «організацію вбивств, застосування заборонених засобів і методів ведення війни та геноциду».

Усе це можна було б прокоментувати двома словами — “маразм крепчает”, але не все так просто.

Маразм, звісно, маразмом, але робиться це з конкретною метою. Цілей навіть кілька. По-перше, в такий спосіб Росія хоче перекласти свою відповідальність за тисячі жертв в Україні на офіційний Київ. Як кажуть, з хворої голови на здорову. Ця мета лежить на поверхні. Вони, звичайно, чудово розуміють, що весь світ знає, чиї “Гради” стріляють по мирних кварталах, яким є вантаж “гуманітарного конвою” і хто збив малайзійський «Боїнг», але продовжують брехати. Порушення абсурдних кримінальних справ — черговий елемент їхньої геббельсівської інформаційної війни. Щоправда, ніхто вже не вірить, але змінювати свою інформаційну політику Росія не збирається. Ну не правду ж їм говорити!

Тим паче, великі нафтові гроші, за які Путін намагається підкупити європейських та американських політиків, часом дають результат. Ми бачимо, як “крутять хвостами” перед Путіним навіть лідери деяких європейських країн. Особливо ганебна поведінка президента Чехії. Нагадаю, Мілош Земан запропонував Мустафі Джемілєву змиритися з анексією Криму. На що той з гіркотою відповів, що він три роки відсидів у тюрмі, бо виступив проти введення радянських військ до Чехословаччини, а тепер президент йому говорить такі дикі речі... Крім того, коли вже весь світ бачив, що на сході України воюють регулярні російські війська, Мілош Земан казав, що «кілька сотень російських добровольців на сході України — це ще не вторгнення», і наполягав, що в Україні «відбувається громадянська війна». На що міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт з сарказмом порадив Земану запитати власну розвідку, чи є в Україні російські війська. На жаль, Мілош Земан не єдиний європейський політик, який демонструє подвійні моральні стандарти. Та ж канцлер Німеччини Анґела Меркель говорить Путіну, аби він “вплинув” на сепаратистів та терористів. Так, ніби це не Путін розв’язав військове протистояння на сході України, не він особисто давав накази посилати російських військових, представників спецслужб, диверсантів та зброю, а лише є таким собі пасивним спостерігачем, який максимум що може — це “впливати”... Таким чином і Меркель, і інші “наївні” європейські політики тільки підіграють Путіну і надихають його на нові злочини...

По-друге, порушуючи кримінальну справу “щодо геноциду російськомовного населення на південному сході України”, Росія вкотре нахабно порушує міжнародне право. Бо що має слідчий комітет Росії до подій на території іншої держави? Всі, звичайно, розуміють, що Росія «має» до південного сходу України — намагається окупувати цю територію, але ж Путін, позичивши у Сірка очей, всюди каже, що не втручається у “громадянський конфлікт” в Україні... Отже, претензії слідчого комітету можна розцінювати як чергову спробу принизити Україну як суверенну державу!

А щодо “геноциду”, то якраз все те, що робили російські федеральні війська у Чечні, і є справж­нім геноцидом. Причому цей геноцид триває, але тепер набуває інших форм. Вперше за останні 20 років в російську армію вирішили призвати хлопців з Чеченської Республіки. Швидше за все, їх планують відправляти як гарматне м’ясо на схід України... Бо цих юнаків Путіну ще менше шкода, ніж російських “добровольців у відпустці”. І “вантаж 200”, який повертатиметься у Чечню, Кадиров прикриє... А в анексованому Криму почали масово переслідувати кримських татар. Самі татари вже говорять про можливий геноцид за релігійною та етнічними ознаками...

Схожі новини