Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Лавров проти "держперевороту"... У Росії?

Міністр закордонних справ Росії фактично запропонував Генасамблеї... заборонити революції!

На сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку глава російського МЗС Сергій Лавров виступив із черговими антиукраїнськими заявами. Цього разу, щоправда, Лавров пов’язав традиційний “наїзд” на Україну з жорсткою антизахідною риторикою.

“Ситуація в Україні, — розповів, зокрема, Лавров, — оголила глибинні, системні вади існуючої архітектури в Євро-Атлантиці. Захід взяв курс на вертикальне структурування людства під свої, далеко не безневинні, стандарти... США та ЄС націлилися на розширення підконтрольного їм геополітичного простору без врахування балансу законних інтересів усіх народів Європи. США і Євросоюз підтримали державний переворот на Україні, стали безоглядно виправдовувати будь-які дії самопроголошених київських властей, які взяли курс на силове придушення... частини українського народу”...

Цією маячнею Лавров не обмежився. Міністр закордонних справ Росії фактично запропонував Генасамблеї... заборонити революції! “Як умову встановлення дипломатичних відносин з Радянським Союзом 1933 року уряд Сполучених Штатів зажадав від Москви гарантій невтручання у внутрішні справи США, зобов’язань не вчиняти будь-які дії з метою зміни політичного та соціального ладу Америки, — зробив Лавров, як він висловився, “екскурс в історію”. — Тоді у Вашингтоні побоювалися революційного вірусу, і такі гарантії були закріплені на основі взаємності. Можливо, є сенс повернутися до цієї теми і відтворити тодішню вимогу американського уряду в універсальному масштабі. Чому б не прийняти декларацію Генасамблеї про неприпустимість втручання у внутрішні справи суверенних держав, про невизнання держпереворотів як методу зміни влади?”.

Очевидну притягнутість за вуха лавровського “екскурсу в історію” залишу на совісті глави російського МЗС... Тут інше цікаво: пропонуючи Генасамблеї ООН не визнавати “держперевороти”, Лавров говорив не так про Україну, як про... Росію.

Головна причина неприйняття Кремлем українських революцій (Помаранчевої і Революції гідності) — страх появи успішного прикладу, який може підштовхнути до дії мільйони росіян. Прикладу зміни влади революційним шляхом. Справді, коли українці можуть вийти на Майдан, аби не допустити брутальної фальсифікації виборів, — чому це не можуть зробити росіяни? Якщо українці можуть прогнати президента-злодія, — чому цього не можуть зробити росіяни?

Аби росіяни навіть гадки не мали наслідувати український приклад, Кремлю потрібно, аби цей приклад був якомога невдалішим. “Ось бачите, — говорять путінські пропагандисти росіянам, — що буває, коли влада в країні змінюється “незаконно”? Розруха, війна, розпад держави. Тому слухайте владу і голосуйте тільки за тих, за кого вам скаже Путін”.

Пропагандистська машина в Росії працює потужно, тож до пори до часу “держпереворот” Кремлю не загрожував. Але нині, судячи з нервової пропозиції Лаврова фактично заборонити революції, щось у путінському “господарств” змінилося... Очевидно, у Кремлі вміють рахувати. Тож прекрасно розуміють, що через суворі західні санкції і зниження цін на нафту режим невдовзі вже не зможе забезпечити мільйонам росіян той рівень життя, до якого вони останніми роками звикли. Можливо, у Кремлі не виключають російського бунту, “бессмысленного и беспощадного»... Але найімовірніше, Путін і його кліка вбачають найбільшу небезпеку у повстанні наразі лояльних до влади олігархів. Західні санкції відчутно б’ють по кишенях найбагатших росіян, і рано чи пізно в їхньому середовищі повинна визріти думка про те, що “його треба прибирати”... Поки в Москві “пресують” олігарха Євтушенкова (мета подвійна — і гроші відібрати, і його колег-бізнесменів налякати, аби не думали про якісь зміни), у Нью-Йорку Лавров попереджає Захід про неприпустимість підтримки “держпереворотів”... Українського — але й і російського.

Схожі новини