Передплата 2024 «Добре здоров’я»

А футбольні санкції проти агресора будуть?

Попри грізні заклики деяких впливових західних політиків відібрати у Росії футбольний Мундіаль-2018, Путін уперто не вірить у те, що ФІФА (Міжнародна федерація футбольних асоціацій) наважиться це зробити.

Надто добрі у Путіна стосунки з президентом ФІФА Йозефом Блаттером, чиновником, що має у футбольному світі стійкий імідж корупціонера... “Сподіваюся, цього не станеться, — заявив Путін про можливе позбавлення Росії Мундіалю. — ФІФА вже заявила, що футбол та спорт перебувають поза політикою, і я думаю, це правильний підхід”.

Політики Британії, Німеччини і Нідерландів закликали ФІФА змінити господаря Мундіалю-2018 після того, як російські терористи збили над Донбасом малайзійський “Боїнг”. Щоправда, згодом усе якось затихло. Зараз, коли Росія розпочала відкриту агресію проти України, у Європі знову можуть згадати про можливість покарати Путіна Мундіалем...

Формальних підстав для того, аби застосувати щодо Росії жорсткі санкції (відібрати чемпіонат світу, вигнати російські футбольні клуби з європейських кубків), УЄФА і ФІФА мають більш ніж достатньо. Без дозволу Федерації футболу України кримські футбольні клуби зіграли в Криму (на території України) матчі Кубка Росії — турніру під егідою Російського футбольного союзу. Відтак РФС грубо порушив статут УЄФА (Європейського союзу футбольних асоціацій), який є колективним членом ФІФА.

Президент ФФУ Анатолій Коньков обмежився обуреним листом на адресу УЄФА і ФІФА. Цього замало. Треба постійно “піднімати хвилю”, але наша Федерація воліє відмовчуватися... На щастя, на допомогу прийшов почесний президент ФФУ Григорій Суркіс. Він іще й віце-президент УЄФА, тож на вищезгаданій зустрічі 18 вересня буде присутній. Суркіс, на відміну від Конькова, налаштований рішуче.

«Якщо говорити про Статут ФІФА як футбольну конституцію, то вона порушена Росією за усіма критеріями, — констатував Григорій Суркіс. — Я б на місці пана Толстих бодай поінформував керівництво його країни, що внаслідок рішень РФС російський футбол опиняється під можливістю застосування санкцій... РФС хитрістю намагається обійти ті норми статуту ФІФА, які чітко гарантують право асоціації України відстоювати Крим як свою територію... Комітет національних асоціацій має право рекомендувати Виконкому ФІФА виключити тимчасово будь-яку національну асоціацію. Це означає неможливість участі цієї футбольної асоціації, збірних по всій вертикалі й клубних команд у турнірах — не тільки офіційних, а й неофіційних”.

В УЄФА вже заявили, що матчі кримських клубів у Кубку Росії не визнає. 18 вересня у штаб-квартирі УЄФА відбудеться зустріч футбольних єврочиновників із представниками ФФУ і РФС. І здається, у Росії починають розуміти, що санкції від УЄФА (а згодом і від ФІФА) є цілком можливими. «Жоден із суб’єктів футболу, що перебували під юрисдикцією ФФУ, до Російського футбольного союзу прийнятий не був, — швиденько включив “задню” президент РФС Толстих. — Не претендували і не претендуємо на футбольні клуби й федерації, які перебували під юрисдикцією ФФУ». Толстих намагається ввести УЄФА і ФІФА в оману. Мовляв, ті українські футбольні клуби, які ми в анексованому нами Криму перейменували, раптом не українські стали, а російські...

Натомість почесний президент РФС Колосков практично не сумнівається, що УЄФА і ФІФА покарають Росію: «Сьогодні три українські клуби просилися грати в Росії, завтра раптом чотири російські клуби проситимуться грати в Казахстані. Інші скажуть — нам у Південній Кореї ближче грати або в Японії... А у футболі такого не було і не буде. Я і на Виконкомі РФС казав, що можуть бути санкції, — якщо діятимемо без урахування думки УЄФА, ФІФА і української сторони».

Колоскова не послухали. “Згори” була вказівка “прийняти”. Напевно, ніхто з російських футбольних чиновників так і не наважився сперечатися зі “самим”...

Схожі новини