Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Путіна вже порівнюють з Каддафі та Бен Ладеном...

Розстріл малайзійського літака російським “Буком” Європу нарешті протверезив. Це ж не десь на далекій Україні людей убивають, це ж свої загинули... Утім, припускаю, що навіть після цього жахливого злочину європейські лідери надалі потурали би Путіну... Якби не європейські ЗМІ, які, не чекаючи, поки ці лідери “роздупляться”, дали чітку відповідь, хто є “ху”. Ось деякі заголовки європейських видань: “Злочин Путіна” (Gazeta Wyborcza, Польща), “Злочинець без покарання” (Wprost, Польща, на тлі фото Путіна), “Путин убив мого сина”, “Жертви Путіна”, “Війна Путіна”, “Ракета Путіна” (Daily Mail, The Daily Mirror, Daily News, The Sun, Велика Британія).

Громадська думка і купа доказів щодо причетності Москви до загибелі малайзійського “Боїнга”, які відразу надали світові США і Україна, змусили європейських лідерів діяти. Наразі — на словах. Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала Францію призупинити виконання контракту щодо поставки Росії двох військових кораблів "Містраль". Президент Франції Франсуа Олланд із “Містралями” ще не вирішив, але терміново скликати Європейську Раду (у вівторок, 22 липня) пообіцяв. І навіть закликав Росію дистанціюватися від бойовиків і припинити постачати їм зброю...

Найдальше пішов британський прем'єр-міністр Девід Кемерон. "Росія дестабілізує ситуацію в суверенній державі, порушує її територіальну цілісність, підтримує незаконні збройні формування, навчаючи і озброюючи їх, — констатував Кемерон у газеті Sunday Times. — Ми повинні відповісти рішуче”. Про воєнні дії, пояснив Кемерон, не йдеться. “Але настав час використовувати нашу владу, вплив і ресурси", — щоб знайти тих, "хто скоїв цей злочин, і притягнути їх до відповідальності". Кемерон також пустив критичні стріли у город російських друзів у Євросоюзі, насамперед Франції і Німеччини: "Надто довго спостерігалося небажання великої кількості європейських країн бачити, якими наслідками загрожує те, що відбувається на сході України”.

То що ж — будуть жорсткі санкції ЄС проти важливих секторів російської економіки чи ні? Лідери Євросоюзу налаштовані начебто рішуче. Після тристоронніх телефонних переговорів Кемерон, Меркель і Олланд оприлюднили спільне комюніке. Вимагають від Путіна натиснути на його друзяк-терористів, — аби ті надали міжнародним експертам "повний доступ" до місця катастрофи рейсу MH17. “Якщо Росія негайно не вдасться до необхідних заходів, ЄС визначить наслідки таких дій на Раді міністрів закордонних справ у вівторок", — пригрозили глави трьох держав. У принципі, міжнародні експерти нормально працювати вже не зможуть. Терористи вкрали й вивезли у невідомому напрямку не лише “чорні скриньки”, а й уламки літака, і тіла жертв... Терористи розплачуються вкраденими банківськими картками загиблих пасажирів... Якщо після таких злочинів проти людяності не буде справжніх санкцій, то Кемерону, Меркель і Оланду треба негайно йти у відставку. Аби не ганьбитися перед пам'яттю невинно убієнних.

... “Удруге після анексії Криму ми потрапили в усі світові новини, — констатувала російська публіцистка Юлія Латиніна. — Більше того, ми одним махом зрівнялися з Каддафі та Бен Ладеном”. Екс-диктатор Лівії організував вибух на борту пасажирського лайнера, що впав у грудні 1988 року над шотландським Локербі. Бен Ладен відповідальний за терористичну атаку 11 вересня 2001 року, внаслідок якої було знищенні Всесвітній торговий центр у Нью-Йорку. Схожість дій терористів ДНР і ЛНР із діями поплічників Каддафі й Бен-Ладена у світі вже помітили. "Росія продовжує спонсорувати терористів важким озброєнням і людьми, які переправляються через російський кордон в Україну, — відзначив глава Гельсінкської комісії США, сенатор-демократ Бен Кардін. — Серйозну увагу має бути надано визначенню "Донецької народної республіки" як терористичної організації, а Росії — як спонсора тероризму". Якби цивілізований світ справді дійшов такого висновку (після розстрілу “Боїнга” — більш ніж логічного!), на режим Путіна чекала би повна міжнародна ізоляція.

Схожі новини