Передплата 2024 «Добра кухня»

На Євро-2016 Голландія буде фаворитом

Змужнілу “помаранчеву” збірну очолить тренер-щасливчик — Гус Хіддінк.

Напередодні матчу за третє місце головний тренер збірної Нідерландів Луї Ван Гал виступив із жорсткою критикою самої ідеї проведення на Мундіалі “втішного фіналу”. Мовляв, усі футболісти б’ються тільки за чемпіонство, а “бронза” нічого не варта. До того ж, дуже шкода збірну, яка, дійшовши до півфіналу, завершить свої виступи на Мундіалі двома поразками... Голландці, очевидно, стати такою збірною не хотіли, тому й перемогли збірну Бразилії з рахунком 3:0. Господарів Кубку світу справді дуже шкода. “Пентакампеони” мріяли про шосте чемпіонство, а замість цього зазнали у двох своїх останніх матчах на Мундіалі двох розгромних поразок — із загальним рахунком 1:10!

Після жахливого розгрому 1:7 від Німеччини бразильці так і не оговталися. По вінця заповнений стадіон (честь і хвала уболівальникам “канаріньос”, які після катастрофи у півфіналі не відвернулися від своїх улюбленців) палко підтримував збірну Бразилії, але її футболісти були безпорадними. Голландці швидко забили два голи і віддали ініціативу бразильцям, сподіваючись на контратаки. Господарі Мундіалю не знали, як підступитися до воріт “помаранчевих”, небезпека біля яких виникала лише після “стандартів”. Утім, навіть у таких ситуаціях Бразилія забити не змогла... Останній цвях у труну “пентакампеонів” голландці забили уже в компенсований арбітром час — ставка Ван Гала на контратаки спрацювала.

Що далі з Бразилією? Португалець Луїш Феліпе Сколарі головним тренером збірної уже не буде. Новому наставнику “канаріньос” не позаздриш — йому треба створювати нову команду. Можливо, навіть зовсім нову. Судячи з психоемоційного стану тих бразильських футболістів, які грали у півфіналі проти німців, своїй збірній вони вже не допоможуть... У збірній Бразилії, яка зазнала найбільшої катастрофи за всю свою історію, виходили на поле аж шість футболістів, які виступають або виступали у чемпіонатах Росії та України — Жо, Халк, Фернандінью, Вілліан, Фред і Бернард. Розбещені космічними зарплатами від пострадянських олігархів, ці гравці повірили, що вони справді зірки. Мундіаль перевірив бразильських “армійців” і “шахтарів” на “вошивість”. І, як лакмусовий папірець, показав, що футболісти вони дуже посередні... Замість купувати нових бразильців, власникам українських клубів треба вирощувати власних вихованців! Так, на це потрібний час. Але, як доводить приклад голландців, це дає результат.

Луї Ван Гал іде тренувати англійський “Манчестер Юнайтед”, а збірну Нідерландів готуватиме до Євро-2016 Гус Хіддінк. Цей тренер-щасливчик (навіть зі збірною Росії (!) примудрився до півфіналу Євро дійти) може бути задоволеним: попередник передасть йому цілком боєздатний колектив. Славних ветеранів Роббена, Снейдера, Кюйта і Ван Персі є кому замінити. Символічним був третій гол у ворота Бразилії. Досвідчений Роббен віддав на молодого Янмаата, який буквально пролетів правим флангом і дав гольовий пас також молодому Вейналдуму... На Мундіалі-2010 голландці були другими. На Євро-2012 був провал — у команді йшла зміна поколінь. На Мундіалі-2014 збірна Нідерландів третя, при цьому жодного матчу в основний і додатковий час “помаранчеві” не програли. Молода команда вже зміцніла і змужніла. Імовірно, на Євро-2016 і Мундіалі-2018 голландці будуть одними з головних фаворитів.

Схожі новини