Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Мараканасо” номер два

На домашньому Мундіалі-1950 бразильці у вирішальному матчі програли на 200-тисячній тоді “Маракані” Уругваю — 1:2. Після тої катастрофи, що увійшла в історію як “Мараканасо”, у Бразилії сталося близько 300 самогубств... Дай Бог, аби зараз, після жахливої поразки від німців із рахунком 1:7, бразильці не накладали на себе руки. Але без масштабних протестів (аби тільки не погромів) не обійдеться. Якби збірна стала чемпіоном, бразильці, мабуть, вибачили би своїм корумпованим чиновникам бюджетні крадіжки під час підготовки до Кубку світу. Ну а тепер злодіям пригадають усе! Президенту й уряду вже можна подавати у відставку...
Пам'ятаєте, як у матчі 1/8 фіналу чилієць Пінілья за рахунку 1:1, на передостанній хвилині додаткового часу, пробив у поперечину воріт збірної Бразилії? Тоді мільйони бразильців були щасливі від того, що Пінілья не забив. А зараз, гадаю, ті самі бразильські фани ще й доплатили би тому Пінільї, — аби тільки він не схибив... Програш чилійцям у рівній боротьбі, хай навіть ще на стадії 1/8 фіналу, став би для Бразилії великою драмою. Але півфінальний розгром 1:7 (!) від Німеччини — справжня національна трагедія.
Попри те, що “чарівники м'яча” не демонстрували на домашньому Мундіалі чемпіонської гри, експерти називали бразильців фаворитами. Усе-таки п'ятиразові чемпіони світу, виступають перед рідною публікою, — повинні рано чи пізно заграти... Уже в першому матчі, проти Хорватії, у “канаріньос” були великі проблеми, але арбітр Бразилії допоміг. Потім була гра з Мексикою, якій господарі Мундіалю не забили. Обігравши слабенький Камерун, Бразилія вийшла в 1/8 фіналу, де лише спортивне щастя у вигляді поперечини від Пінільї допомогло “пентакампеонам” пролізти далі. У чвертьфіналі з Колумбією Бразилія начебто пішла на поправку... Але чого варта Колумбія проти Німеччини? Щойно ця Бразилія зустрілася зі справді сильною командою з Європи, як відразу посипалася.
Але навіть така Бразилія, яка є нині, навіть без травмованого Неймара і дискваліфікованого Тіаго Сілви, не мала права зіграти настільки погано! Сім голів на стадії плей-оф Мундіалю не пропускав іще ніхто. 1:7 — це найбільша поразка Бразилії за всю її історію! Було 0:6 від Уругваю, але далекого 1920 року... Напевно, бразильські футболісти не витримали величезного психологічного тиску. Уся Бразилія очікувала від своїх улюбленців тільки чемпіонства... Очевидно, що головний тренер збірної Німеччини Йоахім Льов тактично повністю переграв свого бразильського візаві Луїша Феліпе Сколарі. Але головна проблема цієї збірної Бразилії — кричуща невідповідність її футболістів рівневі завдань, які постали перед ними на Мундіалі.
Проти Німеччини у бразильців вийшов у нападі Бернард. Цілий рік “грів банку” в нашому “Шахтарі”, так і не зміг закріпитися в “основі” донецького клубу. Наставник “гірників” Мірча Луческу пояснював, що Бернард, як і Фред (тепер уже екс-”шахтар”), ніяк не можуть пристосуватися до українського футболу... А до німецького (!), виходить, мали пристосуватися без проблем? Ще двоє колишніх “гірників”, які грали за бразильців проти німців, Вілліан і Фернандінью, теж нічим себе не проявили. Вілліан відразу після матчу заявив: нічого страшного не сталося, “життя продовжується”... А мусив би, напевно, “стати на коліна”, вибачаючись перед бразильською нацією (так, як це знайшов у собі мужність зробити Давид Луїз). Товстозадий Халк із російського “Зеніта” німецьку оборону також не налякав... Зате неприємно вразили спроби бразильців, зокрема, Марсело, симулювати, випрошуючи вигадані пенальті.
Король футболу Пеле каже, поразка від німців піде бразильському футболу на користь. Мовляв, буде стимул перемогти на російському Мундіалі-2018... Після “Мараканасо” бразильці стали чемпіонами через вісім років — на Мундіалі-1958 у Швеції. Але тоді у складі “канаріньос” виблискували Вава, Діді, Сантос, Загалло, тоді зійшла зірка легендарного Пеле... Чи з'являться футболісти такого рівня у збірній Бразилії вже через чотири роки? Питання...
Резонансні поразки іноді блокують розвиток футболу в країні на кілька десятиліть. Одним із фаворитів Мундіалю-1986 у Мексиці вважали збірну Угорщини. Але у першому матчі вона нарвалася на зіркову збірну СРСР (фактично — збірну України, грало там здебільшого київське “Динамо”) і “влетіла” 0:6. Ця поразка стала для угорського футболу вбивчою. З того часу Угорщина жодного разу не пробивалася на фінальні турніри чемпіонатів світу та Європи. Після тих шести голів перспективний угорський футбол пішов під укіс... Із бразильським футболом, певно, такого не станеться. Але “переварити” ці 1:7 бразильцям буде важко.
Непросто зараз і збірній Німеччині. З одного боку, начебто можна радіти — розгромили саму Бразилію... Водночас, нічого ще не зроблено! Німці не вигравали Мундіаль вже 24 роки, при тому, що 2002-го грали у фіналі, а 2006-го і 2010-го — у півфіналах. Тож для “бундестіму” будь-яке місце на Мундіалі, крім першого, стане поразкою. Якщо підопічні Льова програють у фіналі, про розгром Бразилії у Німеччині ніхто не згадає...

Схожі новини