Передплата 2024 «Добра кухня»

Штайнмаєр – Шрьодер номер два

Слава екс-канцлера Німеччини Герхарда Шрьодера, що продався Кремлю і працює у структурі “Газпрому”, не дає спати його однопартійцеві — міністру закордонних справ ФРН Франку-Вальтеру Штайнмаєру.

Навіть у Монголії, куди поїхав із візитом німецький міністр, він не забув про Україну. І таке ляпнув, що в голові не вкладається. Штайнмаєр фактично закликав Київ до... переговорів із терористами!

«Порада для всіх сторін — залишатися на шляху реалізації Берлінської декларації від минулої середи, — заявив Штайнмаєр. — А саме: після відновлення діалогу в рамках контактної групи продовжити її переговори... з представниками сепаратистів, із метою досягнення головної мети — домовитися про припинення вогню на сході України». За словами глави МЗС ФРН, без нового перемир’я про політичне врегулювання «можна навіть і не думати», а «виключно військовими методами конфлікт не вирішити»...

За кілька днів до монгольських одкровень Штайнмаєра з “миротворчими ініціативами” виступив вожак російських терористів на Донбасі Гіркін. Якщо, сказав, Росія не введе на Донбас війська або не буде нового перемир’я, то через тиждень-два нас тут усіх знищать... Нове перемир’я, а головне, подальші переговори Києва з терористами створили б на Донбасі нову реальність, якої так прагне Путін. А саме: терористи стали би стороною конфлікту, і можна було б розповідати у світі, що це громадянська війна — суто внутрішньоукраїнська справа. А потім, затягуючи переговори, Москва намагалася б заморозити конфлікт, створюючи на Донбасі щось на кшталт Придністров’я... Чому Гіркін і Путін за нове перемир’я — абсолютно зрозуміло. Але чому за нього Штайнмаєр? Невже “підписався” за інтереси Кремля?

Нічого дивного у такій позиції офіційного Берліна немає. Ось дані червневого опитування ARD Deutschlandtrend. Аж 89 % німців вважали, що міжнародна спільнота має і надалі підтримувати діалог з Росією. За ізоляцію Росії були тільки 9 % опитаних. За даними іншого опитування, 53 % німців — за поглиблення відносин із Росією. Більшість німців упевнені, що рано чи пізно з Путіним можна домовитися і що для цього не треба вводити проти Росії нові санкції... Стаючи фактичним глашатаєм позиції Кремля, Штайнмаєр лише озвучує те, чого прагнуть німці. Це сумна — але реальність. До того ж німецькі соціал-демократи традиційно орієнтовані на Росію. “Есдеки” зараз партнери християнських демократів по урядовій коаліції, ігнорувати їхню думку федеральний канцлер Ангела Меркель не може.

Росія — великий економічний партнер Німеччини. Можливі санкції третього рівня вдарять по німецькій господарці, тож Берлін ладен зробити все, аби до цих санкцій не дійшло. Хоч би й заморозити конфлікт на Донбасі. Адже тоді, міркують на берегах Шпреє, Путін точно не вдереться на Донбас великими силами, і потреби у санкціях не буде... Німці пам’ятають, що програли війну “Росії” (хоча величезний внесок у перемогу над нацизмом зробили також українці, білоруси, грузини), і погоджуються з Росією, коли вона прагне “загосподарювати” простір на схід від Польщі. Мовляв, переможці мають на це право... Нарешті, у нинішній Німеччині, до складу якої увійшла колишня комуністична НДР, повно-повнісінько російських агентів впливу... Ще одна причина німецької проросійськості — антиамериканізм, що набрав сили у ФРН після інформації про прослуховування розвідкою США розмов провідних німецьких політиків.

Напевно, зараз на президента Петра Порошенка західні партнери (насамперед Берлін і Париж) чинять шалений тиск — аби він знову пішов на переговори зі сепаратистами, на перемир’я... Як бути в цій ситуації? Добру пораду дав екс-прем’єр Росії Михайло Касьянов: “Для українського народу і керівництва України неприйнятно визнавати сепаратистів легітимною стороною у будь-яких переговорах. Переговори мають іти тільки про одне — про умови здачі зброї”. А хоче Штайнмаєр інших переговорів із Гіркіним — будь ласка! У Донецьку Гіркін його прийме...

Схожі новини