Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чорний день “Червоної фурії”

Дві поразки, нуль очок, сім пропущених голів і жодних шансів на вихід в 1/8 фіналу... Після розгрому від Нідерландів, казав головний тренер “Червоної фурії” Вісенте Дель Боске, він найбільше боявся психологічних проблем у своїй команді. Очевидно, досвідчений наставник так і не зумів “достукатися” до своїх підопічних. Начебто й намагалися іспанці у матчі проти Чилі щось зробити, але в очах гравців були лише емоційна втома, розгубленість і навіть приреченість... Чим вище залазиш, тим із більшої висоти можеш упасти. Чемпіони світу й дворазові чемпіони Європи впали із самісінької вершини. Боляче...

Успіх збірній Іспанії принесла на двох Євро і Мундіалі-2010 фірмова гра “Барселони”, яку прозвали “тікі-така”. Складові такого футболу — агресивний відбір м'яча в суперника і контроль “круглого” за рахунок здебільшого коротких і середніх, але винятково точних передач. Аби так грати, треба мати відповідних виконавців. І збірна Іспанії таких футболістів мала. Унікальні диспетчери Іньєста і Хаві (Чаві) розрізали своїми пасами будь-яку оборону... Вони й зараз у складі збірної Іспанії, а результату немає. Чому? По-перше, проти “тікі-така” нарешті навчилися грати. Спочатку “Баварія” розбила в Лізі чемпіонів “Барселону”, згодом саму “Баварію”, яку швиденько перевчив на “тікі-така” головний тренер Хосеп Гвардьола (раніше тренував “Барсу”), розбив мадридський “Реал”... По-друге, з роками основні футболісти збірної Іспанії втратили швидкість (згадати лише, як обігнав іспанських захисників голландець Роббен!), “наїлися” великих перемог, розгубили пристрасть... Ситуацію врятувала би вчасна, бодай “точкова”, ротація у збірній (голландці провели її після свого провалу на польсько-українському Євро-2012), але Дель Боске продовжував робити ставку на “старих коней”. У Бразилії іспанським ветеранам усе-таки довелося шукати заміну — на матч із Чилі не вийшли оборонець Піке та хавбек Хаві. Але було пізно... Треба віддати належне й суперникам іспанців: і голландці, і чилійці видали проти чемпіона світу феєричну матчі.

Нідерланди та Чилі — вже в 1/8 фіналу. Але матч між цими збірними формальністю не буде. У групі А першою, найімовірніше, буде Бразилія, з якою в 1/8 зіграє друга команда з групи В. Господарів Мундіалю ніхто в суперники не хоче, тож за перше місце в групі В буде бій. Кращі шанси уникнути поєдинку з Бразилією в 1/8 мають голландці, яких у матчі з Чилі влаштує нічия.
Хорватам у матчі проти Камеруну потрібна була тільки перемога. І брати-слов'яни її здобули — 4:0. Це ще не все, що мало залітати у ворота африканської команди... Бразилія з таким Камеруном очок не втратить, тож фінішує у групі А першою. За друге місце посперечаються в очній битві Мексика і Хорватія.У мексиканців на очко більше, тож Даріо Срні й компанії для виходу в 1/8 фіналу треба перемагати.

Схожі новини