Передплата 2024 «Добрий господар»

Скажи мені, хто твій «мозок»...

«Вбивати, вбивати і вбивати» українців закликав у своїх недавніх виступах професор Московського державного університету Олександр Дугін. Цей заклик обурив кількох тисяч росіян, які подали ректору МДУ академіку Віктору Задовничому петицію з вимогою звільнити «євразійця» Дугіна.

«Публічна діяльність професора Дугіна несумісна із постом у системі державної освіти, який він займає, — сказано, зокрема, у петиції. — Дугін висловлював прямі заклики до вбивств, заявляючи при цьому, що це позиція його як професора». У травневому інтерв’ю агенції Anna-News Дугін, описуючи «звірства» українців, закликав їх «вбивати, вбивати, вбивати». І додав: «Більше розмов ніяких не повинно бути. Як професор я так вважаю».

Іншого професора МДУ, Андрія Зубова, не так давно звільнили з цього вишу після того, як він порівняв у своїй блискучій статті путінську анексію українського Криму з гітлерівською анексією чеських Судет. Що ж це виходить? Зубова, совість російського народу, з МДУ вигнали. А шизофренічного шовініста Дугіна після його закликів «убивати українців» і далі тримають там на посаді завкафедри соціології міжнародних відносин! Але виявляється, цей Дугін «прочищає» мізки не лише московським студентам, а й президенту Росії Путіну.

Цікава стаття про Дугіна з’явилася нещодавно у французькому виданні Le Nouvel Observateur. «Ультранаціоналіст Олександр Дугін тривалий час поневірявся на задвірках російського політичного життя, — пише видання. — Але після повернення Володимира Путіна в Кремль 2012 року цього екстреміста... регулярно запрошують в російські державні ЗМІ. Цей проповідник ідей Муссоліні і православ’я... став одним з головних пропагандистів режиму. Як стверджує американський журнал Foreign Affairs, тепер він — «мозок» російського лідера. «Невідомо, чи часто вони бачаться, але вплив Дугіна значно зріс, — розповідає екс-радник Кремля Марат Гельман. — В останніх виступах Путін використовує його тематику і навіть фразеологію». Очевидно, саме дугінські ідеї стали основою промови Путіна «на повернення Криму». Путінська маячня про якусь «Новоросію», яка буцімто «несправедливо» опинилася у складі України, — також дугінського «розливу»...

«Дугіна варто послухати, щоб зрозуміти, до якої сумної долі веде Кремль свою країну і всю Європу, — веде далі автор статті у французькому виданні. — Коли Путін знову став президентом, ультранаціоналісти... сформували кілька політичних клубів. Найвідомішим з них стало «Ізборське коло», яке створив письменник-антисеміт Олександр Проханов зі своїм другом Дугіним... У програмі клубу стверджується, що «ідеологією Росії має стати будівництво Євразійської Імперії — універсальної моделі державного устрою». От і «будують» — спочатку в Криму, тепер на Донбасі... «Найкраще було б, якби російська армія перейшла український кордон», — не приховує Олександр Дугін.

Ось така людина є нині радником Путіна, його «мозком». Навіть якщо божевільні ідеї маніяка Дугіна заволоділи путінською уявою ще не повністю, певний вплив, і то значний, професор Дугін на Путіна має. За таких умов чекати від Путіна реальних кроків із деескалації ситуації на сході України не доводиться...

Схожі новини