Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Агресорам Мундіаль не потрібний

Десять днів залишилося до початку Мундіалю-2014. Мільйони вболівальників із нетерпінням чекають на грандіозне футбольне свято у Бразилії... Однак зараз не про цей чемпіонат світу, а про наступний, який за рішенням ФІФА відбудеться 2018 року в Росії. А може, зовсім не там?

Англійська газета Daily Star помістила текст під заголовком “Англія одержить ЧС-2018”. Мовляв, у ФІФА вирішили, що рішення про проведення Мундіалю-2018 у Росії і Мундіалю-2022 в Катарі були помилковими, і ці рішення переглянуть. І саме Англія, вважають газетярі з Туманного Альбіону, замінить через чотири роки Росію як господар ЧС-2018.

Як кажуть, диму без вогню не буває... І у випадку Мундіалю-2022 у Катарі цей вогонь уже проглядається. Як заявив віце-президент ФІФА Джим Бойс, він готовий закликати виконком міжнародної футбольної організації до перегляду рішення про проведення чемпіонату світу 2022 року в Катарі. Причина? За даними розслідування Sunday Times, Катар одержав право провести Мундіаль завдяки тому, що банально підкупив членів виконкому ФІФА. Зараз офіційним розслідуванням цієї скандальної справи займається глава комітету з етики ФІФА Майкл Гарсія. «Якщо звіт Гарсії покаже, що при виборі місця проведення Мундіалю-2022 були порушення, я рекомендуватиму виконкому провести нове голосування», — заявив віце-президент ФІФА.

Позбавлення Катару права проведення Мундіалю — справа цілком реальна. І не лише через підкуп. Ані футболісти, ані тренери, ані футбольні функціонери не хочуть грати поєдинки чемпіонату світу пізно восени або взимку. А зіграти ці матчі у Катарі влітку, коли температура повітря перевищує 50 градусів за Цельсієм, буде неможливо...

Натомість із Мундіалем-2018 в Росії усе складніше. З одного боку, відразу після початку російської агресії в Криму у світі залунали голоси на користь позбавлення агресора права проведення чемпіонату світу. Зокрема, британська The Telegraph писала: «Попри те, що світова та європейська футбольні асоціації повністю незалежні, європейські політики не дозволять їм продовжувати політику «футбол — це просто бізнес», коли Росія зазіхає на територіальну цілісність України». Але не треба забувати, що російський “Газпром” — один зі спонсорів УЄФА та ФІФА. Власне, саме цим спонсорством Росія і “купила” собі футбольний Мундіаль, хоча, на думку експертів, заявка Англії була набагато соліднішою... На заклики позбавити Росію права організації ЧС-2018 у ФІФА поспішили “відмазатися”: правила і норми ФІФА «не поширюються на осіб, які не мають відношення до пірамідальної структури футболу». Мовляв, хоч і визнаємо, що Путін — брутальний агресор, покарати ані його, ані Росію не можемо...

Утім, противників Росії як організатора ЧС-2018 у світі поступово більшає. Зокрема, канадський мільйонер Юджин Мельник, власник «Оттава Сенаторз», клубу Національної хокейної ліги, впевнений: для проведення Мундіалю ФІФА має знайти достойніше місце, ніж путінська Росія. Пан Мельник закликав до бойкоту продукції спонсорів ЧС (зокрема, пивних компаній Budweiser і Anheuser-Busch InBev.), який мав би тривати, поки ФІФА не змінить свого рішення. «Головні спортивні змагання в світі — Олімпіада, чемпіонат світу з футболу — завжди несуть функцію об’єднання, закликаючи людей на всій планеті до миру і згоди, але ніяк не до війни, — заявив Юджин Мельник. — Закликаємо основних партнерів ФІФА до принципової позиції щодо місця проведення ЧС-2018. Вони мають змусити ФІФА перенести Мундіаль з Росії і не дати підпалювачам війни провести ще одне спортивне свято».

Звісно, заява Мельника — це лише перша ластівка. Але, якщо Росія не припинить свою агресію на сході України, таких “пташок” може прилетіти багато. І хтозна, може, врешті-решт достукаються до керівників ФІФА?

Схожі новини