Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чемпіонат був «форс-мажорний», але цікавий

Чемпіонат футбольної Прем’єр-ліги, який щойно добіг кінця, вийшов “форс-мажорним”

У розпал сезону знявся з розіграшу через фінансове банкрутство столичний “Арсенал”. Навесні через складну ситуацію в країні відклали старт другої половини чемпіонату. Через анексію Росією Криму переносилися матчі за участі “Таврії” і “Севастополя”. Останні тури грали то без глядачів, то в інших, безпечніших містах... За таких умов головний підсумок чемпіонату — це те, що його взагалі вдалося завершити.

Водночас зі спортивної точки зору цей чемпіонат був найкращим за останні роки. За медалі реально боролися відразу п’ять клубів. Нарешті розкрився “Дніпро”, який кинув виклик “Шахтареві” і мав непогані шанси на “золото”. Взяв “срібло”, але це також успіх. Добре попсував “ґрандам” нерви “Чорноморець” Романа Григорчука. Із різних причин лихоманило “Металіст” і “Динамо”, але вони теж билися до кінця... Чемпіоном знову став “Шахтар”. Цього разу особливої логіки в перемозі “гірників” немає. Можливо, “Дніпро” втратив перше місце через перенесення початку весняної частини чемпіонату? Коли підопічні Хуанде Рамоса були готові “рвати”, матчів не було. А потім, коли ігри нарешті почалися, “Дніпро” потрапив у функціональну яму. Нетривалу, але її вистачило, аби втратити “золото”...

Яким буде наступний чемпіонат, наразі загадка. У ФФУ кажуть, що готові запропонувати три варіанти календаря — для 16, 14 і навіть 12 команд у Прем’єр-лізі (у 12-командній першості пропонують грати у три кола). Напевно, наступний сезон можна провести з 14 клубами, але потім треба обов’язково повертатися до 16. Прихильники скорочення ліги мотивують свою позицію відсутністю достатньої кількості сильних клубів. Але ж в Іспанії чи Нідерландах, де у вищих дивізіонах по 18-20 команд, не скорочують свої ліги через те, що аутсайдери стабільно програють ґрандам із великим рахунком... Футбол люблять у всіх регіонах України, футбол довів, що він здатний об’єднати українців! Чим ширша географія футболу, тим краще.

Схожі новини