Передплата 2024 ВЗ

Безпека – то святе. Якщо тільки справа не в «Путін хелоу»...

Останні матчі чемпіонату футбольної Прем’єр-ліги відбулися без уболівальників. Таке рішення було прийнято керівництвом Федерації футболу України і Професійної футбольної ліги після відповідного звернення Міністерства внутрішніх справ.

Правоохоронців, очевидно, налякали трагічні події в Одесі. Тоді початком кривавого конфлікту, що призвів до загибелі десятків людей, став напад озброєних проросійських бандитів на мирний марш одеськими вулицями вболівальників “Чорноморця”...

Без глядачів, вирішили у міліції і футбольній владі, повинен пройти і фінальний матч Кубка України. Хоча футбольні фанати просили ФФУ призначити місцем проведення вирішального кубкового поєдинку спокійний Львів, у Федерації обрали не такий спокійний Харків. Згодом Харків із міркувань безпеки відпав, і станом на понеділок, 12 травня, ще не було відомо, де в четвер, 15 травня, зіграють київське “Динамо” і донецький “Шахтар” (як можливі локації пропонували стадіони Киє­ва, Полтави і Львова).

Рішення провести фінал Кубка без глядачів обурило футбольних уболівальників. Проти виступили також у керівництві обох клубів. “Це образа вболівальників, не тільки “Динамо”, а й усіх, — заявив президент “Динамо” Ігор Суркіс. — Будемо звертатися до правоохоронних органів... Кращого, ніж зробили вболівальники всієї країни, придумати неможливо. Вони об’єдналися, перестали одне одного ображати, — щоб у країні був порядок. Може, в тих регіонах, де неспокійно, і можна без глядачів, як виняток. Але ж у Києві все спокійно!”.

Часи зараз непрості, м’яко кажучи. Тож якщо Мвс справді мало підстави просити футбольну владу провести фінал Кубка без глядачів, — на те нема ради. Такий футбол, звісно, нам не потрібний, але на кращий доведеться почекати... Утім, у футбольних колах подейкують, що ініціатива щодо проведення фіналу без глядачів виходила від... самої ФФУ. Натякають на її президента Анатолія Конькова і віце-президента Анатолія Попова. Мовляв, ці панове або піддалися чиємусь тискові (Конькова вважають наближеним до футбольних “донецьких”), або самі вирішили перестрахуватися... Футбольні матчі чемпіонату України стали останнім часом місцем виконання суперпопулярного хіта про президента Росії Володимира Путіна. Фанати різних клубів хором співають коротенький текст, який у культурному варіанті звучить як “Путін хелоу, ла-ла-ла-ла-ла-ла”. Деякі уболівальники йдуть далі, скандуючи веселі вір­шики про того ж героя... Можливо, у Федерації вирішили більше не надавати нашим фанатам трибуни для виконання вищезгаданих текстів?

Шкода, якщо на “українському класико” у фіналі Кубка України не буде тих, для кого якраз і грають футболісти, — глядачів, уболівальників. Тим паче, “ультрас” донецького “Шахтаря” своєю проукраїнською позицією могли би розвіяти міф про те, що у Донбасі домінують сепаратистські настрої. Патріотичне єднання фанатів “Динамо” і “Шахтаря”, їхнє спільне виконання гімну України ми бачили на недавньому київському матчі цих клубів у чемпіонаті.

Остаточно долю кубкового фіналу представники МВС, ФФУ і ПФЛ вирішували на спільному засіданні у понеділок. Начебто схилялися до визначення місцем проведення матчу “Арени Львів”. Водночас від планів провести фінальний матч Кубка України без глядачів учасники наради нібито не відмовлялися...

Схожі новини