Передплата 2024 «Добрий господар»

Уже й на Горбачова справу «шиють»...

На Заході популярність першого й останнього президента СРСР Михайла Горбачова досі “зашкалює”. Людина-епоха, що поклала край “холодній війні”, батько Перебудови... Натомість у Росії багато людей щиро ненавидять Михайла Сергійовича. Головна претензія — “розвалив країну”.

Теза про те, що країну, яка міцно стоїть на ногах, одній людині, навіть президенту, розвалити неможливо, критиків Горбачова не переконує... А тепер ось від словесних атак на Горбачова у путінській Росії перейшли до його переслідування. Може дійти до... кримінальної справи.

П’ятеро депутатів Державної думи (від “Єдиної Росії”, комуністів і партії Жириновського) вимагають провести прокурорську перевірку подій, що передували розпаду СРСР. У своєму зверненні до російського генпрокурора ці “законотворці” аргументують: мовляв, свого часу громадяни СРСР на референдумі висловилися за збереження Союзу, а Горбачов і компанія всупереч цьому незаконно країну розвалили.

Горбачову, зокрема, закидають створення Держради СРСР, яка ухвалила постанови про визнання незалежності республік Балтії. Мовляв, та Держрада була неконституційним органом... “Наслідки подій 1991 року пожинаємо досі, — заявив один із депутатів, що подали антигорбачовський запит генпрокурору РФ. — Люди в Києві гинуть... з вини тих, хто багато років тому в Кремлі прийняв рішення розвалити країну”.

Російська Державна дума, як казав її екс-спікер Борис Гризлов, — “не місце для дискусій”. Звичайно, ініціатива п’ятьох депутатів повністю узгоджена з Володимиром Путіним. І Горбачов у цій справі не головна мішень. Мета цієї пропагандистської кампанії — поставити під сумнів утворення на руїнах СРСР незалежних держав, зокрема України. Адже, мовляв, якщо рішення про припинення існування Союзу були незаконними, то й держави, які виникли 1991 року, є нелегітимними...

“Путін зачепив питання про те, що самопроголошення незалежної України не зовсім відповідало радянським нормам, які передбачали процедуру виходу зі складу СРСР”, — розповів про деталі своєї недавньої розмови з президентом РФ лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. А раніше Путін говорив про розпад Радянського Союзу як про “найбільшу геополітичну катастрофу ХХ століття”... Мабуть, ця тема Путіна дуже хвилює — просто спати не дає! Безглузда “справа Горбачова” є черговою спробою Кремля довести, що радянська імперія розвалилася “неправильно”. Тож її треба відновити... Перший крок, у Криму, вже зроблено.

Чи будуть наступні? Екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський впевнений, що так. “Переконаний, що метою Путіна є не лише забрати Крим чи отримати вплив на схід України, — заявив Кваснєвський на міжнародній конференції у Варшаві. — Його мета — захопити всю Україну та включити її до складу Євроазійської спільноти. Це дасть Путіну місце серед найбільших лідерів його держави, таких, як Петро Перший та Катерина Друга, та поверне Росії статус супердержави”.

Петро не Петро, але рейтинг Путіна в Росії після анексії Криму справді виріс. Ті самі росіяни, які закидають Горбачову «розвал країни», готові аплодувати Путіну, адже той «повернув Крим»... Загалом, цікаво виходить. Горбачов звільнив цих людей від рабства — і вони його проклинають. Путін знову робить їх рабами — і вони його обожнюють...

Схожі новини