Передплата 2024 «Добра кухня»

Перший чемпіон України гратиме в Росії? Це нонсенс!

На запитання “Хто був першим чемпіоном незалежної України?” більшість людей, які не надто цікавляться футболом, дадуть відповідь “київське “Динамо”. Або згадають про донецький “Шахтар”...

Насправді ж першим чемпіоном України була сімферопольська “Таврія”. 1992 року цей славний український клуб переміг у фінальному матчі першості, який відбувся на львівській “Україні”, саме столичних динамівців.

На жаль, футбольна Україна може втратити “Таврію”. І не тільки її, а й інші футбольні клуби Криму, зокрема ще одну кримську команду Прем’єр-ліги — “Севастополь”. Після того, як Росія анексувала Крим, у Москві відразу заявили, що кримські футбольні клуби гратимуть відтепер у чемпіонаті Російської Федерації.

Утім, не все так просто. Коли почесний президент Російського футбольного союзу В’ячеслав Колосков каже, що перехід кримських клубів у російський чемпіонат може відбутися без згоди УЄФА, то він бреше. Без згоди Федерації футболу України такий перехід буде нелегітимним! А відтак, якби РФС самостійно прийняв рішення про участь тієї ж “Таврії” у чемпіонаті Росії, то на цей РФС чекали б санкції міжнародних футбольних організацій. Причому санкції суворі. У випадку незаконного прийому футбольних клубів Криму “під крило” РФС УЄФА може відлучити усі російські футбольні клуби від європейських кубків — на п’ять років... Міжнародне співтовариство окупації українського Криму Росією не визнає, для ООН, США і ЄС Крим є невід’ємною територією України.

Сподіваюся, що для керівників Федерації футболу України — також. Якби вони дозволили перехід кримських футбольних клубів до чемпіонату Росії, це було би зрадою! Тож у футбольних клубів із Криму є два варіанти: або й далі грати в чемпіонаті України (футбольні клуби з Придністров’я виступають у чемпіонаті Молдови, хоча придністровські сепаратисти суверенітету Кишинева не визнають), або грати у ніким не визнаній першості сонячного півострова...

Отже, ФФУ повинна чітко заявити про свою позицію: кримські футбольні клуби будуть і надалі грати в першості України, про перехід у чемпіонат Росії не може бути мови! Натомість чуємо від керівників ФФУ якість розпливчасті, неконкретні фрази. Мовляв, нинішній чемпіонат “Таврія” і “Севастополь” дограють у першості України, а далі, мовляв, буде видно... Ба більше, президент “Динамо” Ігор Суркіс уже заявив, що у нашій Прем’єр-лізі варто залишити тільки 10 клубів (зараз 16), і нехай вони грають між собою у чотири кола. Звучать також пропозиції про 12 клубів... Таке враження, що “Таврію” і “Севастополь” уже “поховали”. Що керівник ФФУ Анатолій Коньков і деякі власники українських клубів просто не хочуть сваритися зі своїми російськими друзями-колегами — і тому готові “подарувати” їм “Таврію” і “Севастополь”.

Це неприпустимо. “Таврія” і “ Севастополь”, інші кримські клуби повинні залишитися в Україні! Якщо їхні власники не зможуть забезпечити умови для того, аби інші українські клуби могли приїжджати до Криму на матчі нашого чемпіонату, тоді кримським командам доведеться базуватися в інших регіонах України. Впевнений, що кримським футболістам і тренерам навіть такий (не найкращий) варіант підійшов би більше, ніж участь у першості Криму. І навіть ніж переїзд у чемпіонат Росії. Ті ж “Таврія” і “Севастоаполь”, навіть якщо їх візьмуть відразу до російської Прем’єр-ліги, зможуть протриматися там максимум сезон. А далі, не маючи відповідних фінансів (у Росії виїзди на матчі будуть набагато дорожчими, ніж в Україні), вилетять до нижчих футбольних ліг. Де “розчиняться” і неминуче зникнуть.