Передплата 2024 ВЗ

Мундіаль-2018 не в Росії? Слово за ФІФА...

За інформацією британського видання The Telegraph, ФІФА може позбавити Росію права проводити футбольний Мундіаль-2018.

«Світова та європейська футбольні асоціації незалежні. Але європейські політики не дозволять їм продовжувати політику «футбол — просто бізнес», коли Росія зазіхає на територіальну цілісність України”, — написав The Telegraph.

Деякі ЗМІ також повідомляли про можливе виключення футбольної збірної Росії з числа учасників Мундіалю-2014 у Бразилії. Але це тільки припущення. За кілька місяців до Мундіалю ФІФА склад учасників не мінятиме. Уже куплено квитки, замовлено готелі тощо... Натомість на те, щоб відібрати в Росії Мундіаль-2018,час іще є. Чемпіонат можна було би легко передати Німеччині, Великій Британії або Іспанії, — будь-яка з цих країн хоч завтра готова прийняти футбольну першість світу. Перенесення Мундіалю стало би, на відміну від уже накладених Заходом на РФ покарань, справді дієвою санкцією.

Але не думаю, що прогноз The Telegraph справдиться. Імовірно, це просто “страшилка”, на кшталт серйозних економічних санкцій, якими Захід лякає Росію, — але які не застосовує. І не виключено, якщо не буде вторгнення російських військ в інші регіони України, крім Криму, що й не застосує... Навіть якщо припустити, що лідери США і ЄС тиснутимуть на ФІФА щодо російського Мундіалю-2018, — відомство Зеппа Блатера так просто не здасться.

По-перше, “Газпром” — один зі спонсорів ФІФА. А по-друге... Можна припустити, що чиновники ФІФА, які надали Росії право приймати Мундіаль, без певної матеріальної винагороди не залишилися. Хабарників у відомстві Блаттера не бракує. Той же The Telegraph розповів: після того, як Катар одержав право провести Мундіаль-2022, одна з катарських фірм заплатила тодішньому віце-президентові ФІФА Джеку Ворнеру і його синам два мільйони доларів... Якби ФІФА справді “рипнулася” стосовно Мундіалю-2018, у Росії змогли б організувати витік інформації про те, кому з чиновників ФІФА і скільки “віддячили” за вибір на користь Росії. Не думаю, що Блаттеру це потрібно...

Схожі новини