Передплата 2024 «Добрий господар»

Новий «суб’єкт федерації»? Не конче

Яку саме явку “намалює” за підсумками вчорашнього псевдореферендуму в Криму тамтешня “виборча комісія” — абсолютно не важливо. Так само не має жодного значення і цифра тих, що “проголосували” за приєднання Криму до Росії.

Оскільки “референдум” — незаконний, ці деталі цікаві хіба що організаторам ганебного дійства на півострові... Інша справа — які наслідки матиме недільне “волевиявлення”? Як далі розвиватимуться події у Криму? В Україні в цілому?

У Кремлі ще раніше заявили, що готові, якщо кримчани відповідно проголосують, приєднати півострів до Російської Федерації. Уже навіть і дату призначили — 21 березня. (Цікаво, що саме на цей день прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк анонсував підписання політичної частини Угоди про асоціацію України з ЄС). Готовність Кремля іти у випадку з Кримом далі, ніж із Абхазією і Південною Осетією, провладні російські експерти пояснювали начебто більшим значенням Криму для Росії. “У нас же там Чорноморський флот”... Звісно, від Володимира Путіна нині можна очікувати будь-якого неадекватного рішення. У неділю у розмові з канцлером Німеччини Путін знову наголосив на “легітимності” кримського референдуму. Тож можуть і приєднати... Але такий розвиток подій — ще не факт.

Не виключено, у Москві все-таки вирішать зупинитися на так званому абхазькому сценарії. Тобто: кримський референдум визнають законним, але включати Крим до складу Російської Федерації не будуть (принаймні, наразі). Кримським гоблінам-сепаратистам настійливо порекомендують проголосити “державну незалежність”, яку Москва швиденько визнає...

Чому цей варіант, попри рішучі заяви кремлівських високопосадовців про обов’язкове приєднання Криму, не можна скидати з порядку денного? “Підвисання” Криму як “незалежного” може стати основою широкого міжнародного компромісу довкола Криму. (Не факт, що домовленостей вдасться досягнути. Але не маю сумніву, що різні сценарії такого компромісу зараз проробляються). Попри позірну зверхність і презирство до західних санкцій, у Кремлі все ж не можуть на них не зважати. У понеділок, 17 березня, повинні почати діяти санкції Євросоюзу. Не забаряться й більш жорсткі американські санкції (деякі з них уже діють). Якщо міжнародне покарання Кремля буде справді дієвим (певна надія на це є), Путіну й компанії доведеться включати задню. Якщо відразу зроблять Крим суб’єктом Російської Федерації, піти на поступки буде вже неможливо. Якщо ж залишать Крим “незалежним”, шлях до можливого компромісу залишиться відкритим. Наприклад, “незалежний” Крим може підписати новий, уже конфедеративний договір із Україною. І вовки будуть ситі (фактично Крим вийде з-під контролю Києва), і вівці цілі (формально територіальну цілісність України не буде порушено).

Схожі новини