Передплата 2024 «Добрий господар»

Хід Фірташем

Українське МЗС підтвердило: 48-річний віт­чизняний підприємець Дмитро Фірташ справді затриманий у Відні.

Австрійська поліція затримала Фірташа за запитом американського ФБР, яке “веде” бізнесмена ще з 2006 року. Дмитра Фірташа, повідомили ЗМІ, підозрюють, зокрема, у корупційних діях (начебто інкримінують хабар при укладенні контракту в Індії). Рішення про арешт затриманого (для початку процедури екстрадиції до США) Федеральний кримінальний суд Відня прийматиме у п’ятницю.

У списку осіб, до яких має претензії українське МВС і щодо яких застосовує нині жорсткі санкції Захід, Дмитра Фірташа немає... То чому ж Федеральне бюро розслідувань США “прокинулося” саме зараз?

Можливо, це й не пов’язано з тим, що відбувається у Криму. ЗМІ часто пов’язували Дмитра Фірташа зі Семеном Могилевичем, одним із “королів“ міжнародної організованої злочинності. Може, спливли нові факти у цій справі, і ФБР нарешті одержало підстави для того, аби затримати Фірташа... Але чомусь у відсутність зв’язку між цим арештом і російською агресією повірити важко. У п’ятницю, 14 березня, міністри закордонних справ США і Росії, Джон Керрі та Сергій Лавров, мають зустрітися в Лондоні. Говоритимуть про Крим. І от зовсім “випадково” напередодні цієї зустрічі США приймають рішення (вперше за 24 роки) продати трохи нафти зі своїх стратегічних резервів. Вартість ф’ючерсної нафти відразу трохи впала... Зараз у світі настільки напружений момент, що просто так нічого не робиться. Отже, можна припустити, що й Фірташа взяли не просто так.

Володимир Путін казав колись, що з Фірташем особисто не знайомий. Водночас сам Фірташ улітку 2011 року в інтерв’ю російському Forbes розповів: “Росія ніяк не могла підібратися до середньоазіатського газу, а “РосУкрЕнерго” дала зайти... Першим ходом у 2005 році завдяки мені він зайшов у Середню Азію. Це ми його туди пустили, створивши “РосУкрЕнерго”... Ми поділилися з “Газпромом” бізнесом і відкрили Росії шлях у Середню Азію”. Здає­ться, Фірташ і Путін все-таки контактували (хоча, може, не особисто, а через третіх осіб).

Співпрацю між Кремлем і Фірташем експерти вбачали також і під час “коливань” Віктора Януковича між Європейським і Митним союзами. Зокрема, компанія Фірташа Ostchem отримала тоді газ за пільговою ціною — 260 доларів за тисячу кубів. “Президент Росії використовує Фірташа для демонстрації переваг, котрі могла б одержати Україна в разі вступу до Митного союзу”, — пояснював “Комерсанту” голова East European Gas Analysis Михайло Корчемкін. І далі: “У період процвітання “РосУкрЕнерго” “Газпром” забезпечував Фірташу щодобовий прибуток у мільйон доларів”.

Напередодні саміту Україна-ЄС у Вільнюсі Росія ускладнила на своєму кордоні митні процедури для українських товарів. Пам’ятаєте, як обурювалася цим очолювана Фірташем Федерація роботодавців України? Патріот, подумали одні. Натомість інші запідозрили тоді Фірташа у... роботі на Путіна. Мовляв, спеціально такий шум підняв, аби Янукович налякався: я ще Асоціацію з Євросоюзом не підписав, а Росія масштабну торгову війну вже влаштувала...

Одне слово, якщо у ФБР захочуть, його слідчим буде цікаво поговорити з Фірташем і про Могилевича, і про “Газпром” із “РосУкрЕнерго”, і навіть про Януковича з Путіним... Інша справа, чи слідчі ФБР у Фірташа про президента Росії питатимуть. Може, це залежить від результатів п’ятничної зустрічі Керрі й Лаврова?

Схожі новини