Передплата 2024 ВЗ

Сепаратні переговори на руку владі

Тривожною видалась мені інформація, що «Правий сектор» і афганці Майдану домовилися з представниками силових структур про звільнення затриманих учасників силових протистоянь, після чого вони готові розблокувати вулицю Грушевського і звільнити будівлю КМДА.

«Наші умови — вони відпускають полонених, ми — розблокуємо вулицю Грушевського. Орієнтовно це може статися в п’ятницю (7 лютого. — Авт.). Але все залежатиме від виконання домовленостей», — заявив в Українському домі представник афганців Майдану Олег Михнюк.

Спочатку я вирішила, що це черговий фейк (неправдива інформація провокативного характеру). Таких фейків в Інтернеті нині гуляє безліч. Вони як інформаційні міни, на які щоразу ризикують наразитися журналісти. Але через деякий час цю інформацію начебто підтвердив Андрій Парубій. Ба більше! Заявив, що Самооборона Майдану уповноважила “Правий сектор” та афганців домовлятися зі спецслужбами. Я зателефонувала пану Парубію на мобільний, аби пересвідчитись у правдивості чи неправдивості інформації. Трубку взяв його помічник і на моє питання відповів, що він не може підтвердити або спростувати цю інформацію. Попросив передзвонити через 15 хвилин. На жаль, поспілкуватися з Андрієм Парубієм мені так і не вдалося. Він скоромовкою сказав, що у нього позаштатна ситуація, і він не може говорити...

Спроби вести паралельні переговори з представниками влади, а тим паче з силовиками, які за час Майдану себе остаточно скомпрометували та своїми діями не раз доводили, що вони керовані владною політичною елітою, це означає вносити дисонанс, різнобій у позиції протестувальників. Невже ініціатори сепаратних переговорів не розуміють, що грають на руку насамперед владі, якій вигідно і зручно проводити переговори з окремим групами, тим самим розколюючи опозиційний рух. Чим влада завжди й займалася. Не виключено, що, потерпівши фіаско у спробі роз’єднати опозиційну трійку, владні політтехнологи взялися розколювати протестний рух на групи впливу і деяким групам підігравати. Влада спеціально може піти на поступки, скажімо, афганцям та “Правому сектору”, аби, з одного боку, підживити їхні амбіції (мовляв, які круті хлопці, що влада на них зважає!), а з іншого — підірвати авторитет, дискредитувати опозицію, яка ні на що не здатна та не контролює Майдан. Це ж класична технологія “розводу кошенят”.

Вчора під час погоджувальної ради у стінах парламенту, де лідери фракцій намагалися узгодити порядок денний на вівторкове засідання, посварилися лідер “регіоналів” Олександр Єфремов та лідер ВО “Свобода” Олег Тягнибок. Єфремов, весь червоний від злості, кричав Тягнибоку: «Ви захопили владу, а тепер втратили контроль і не знаєте, що з цим робити». Говорячи про “захоплення влади”, мав на увазі територію Майдану, а “втратили контроль”, вочевидь, про те, що на Майдані з’явилися інші групи впливу, які діють самостійно. Ця емоційна заява Єфремова збіглася у часі і прозвучала в унісон з сепаратними переговорами “Правого сектору”...

Будь-яка самодіяльність, махновщина (як у випадку зі “Спільною справою” Данилюка, яка без санкції лідерів опозиції захоплювала приміщення міністерств) тягне за собою взаємну недовіру в опозиційному таборі. Зрештою, якщо кожна політична сила чи громадська організація робитимуть спроби самостійно домовитися з владою, то це призведе до хаосу і абсурду, дискредитує Майдан і дасть підстави Януковичу його нарешті “зачистити”.

P.S. Міністерство внутрішніх справ учора ввечері підтвердило переговори з “Правим сектором” і афганцями, де обговорювалися нюанси звільнення заарештованих протестувальників. Водночас наголосило, що не має наміру нікого відпускати поза рамками прийнятого закону про амністію. Про це повідомили в прес-службі МВС.

«Міліція має намір діяти виключно в рамках Закону «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» при вирішенні питань про звільнення заарештованих активістів Євромайдану», — заявили у відомстві.

Схожі новини