Передплата 2024 ВЗ

У Януковича є два виходи – поганий і дуже поганий

Масштаб недільних протестів вразив! Складається враження, що людей в центрі Києва було більше, ніж під час Помаранчевої революції. Накипіло!

Три роки українці тримали в собі ненависть до режиму Януковича, картали себе за те, що допустили його до влади, дозволяли топтатися по власній гідності та гідності держави. Терпіли це знущання, за національною традицією сподівались, що якось воно буде. В якийсь момент навіть повірили, що цей недолугий горе-президент раптом прозрів і поведе нас у Європу. Це ж треба бути такими наївними... Але усьому приходить край, навіть безмежній наївності. Чашу терпіння переповнило! Народне обурення полилося рікою...

Недільні події свідчать, що у Януковича залишилося два виходи — поганий і дуже поганий — мирний шлях розв’язання політичної кризи чи застосування сили. Який він обере? Знаючи його вдачу, смію припустити, що другий. Прикметно, що учора увесь день президент боягузливо мовчав. Усю країну лихоманить від протестів, а він — ні пари з вуст. Це свідчить про цілковиту розгубленість і глибокий шок.

Дуже поганий варіант розвитку подій — це введення надзвичайного стану. Думаю, саме над силовим сценарієм у неділю у Межигір’ї ламали голови підручні президента. Янукович зараз нагадує пораненого загнаного звіра, він панічно боїться наслідків народного гніву, і цей страх може штовхати його на чергові фатальні помилки. Надзвичайний стан може бути для нього ілюзією порятунку, мовляв, це охолодить запал людей і ситуація потрохи вгамується... Однак спроба продемонструвати силу, якої насправді немає, може ще більше радикалізувати українців і призвести до непередбачуваних наслідків. Хоча будуть і цілком передбачувані — наприклад, міжнародна ізоляція. Є підстави припускати, що внутрішні війська після таких велелюдних протестів можуть відмовитися виконувати накази президента. Якби в неділю лідери опозиції закликали народ йти на Межигір’я, а це якихось 20 км від Києва, то жоден “Беркут”, жоден “Омон” не врятували б президента та його маєток від розправи. Розібрали б по цеглинках... Тому провокувати людей на радикальні кроки вкрай небезпечно і безвідповідально. Ось тільки біда у тому, що почуття власного самозбереження, вже не кажучи про політичну відповідальність, у Віктора Федоровича давно відсутнє. Відтак, ризикує втратити все!

Поганий варіант для нього є більш перспективним. Це — переговори з опозицією, своєрідний круглий стіл. Внаслідок чого Янукович має погодитись на чесні перевибори президента та парламенту. І в разі програшу — відійти від політики. Тоді він має шанс зберегти хоч щось. Чи обличчя, чи маєтки...

Схожі новини