Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Якби ж то знати, кому вже руки не подавати...

Скільки ще потенційних “тушок” затаїлися у фракції “Батьківщина”?

Хто ще “тримає дулю в кишені”, щодня вітаючись за руку з однофракційцями? Схоже, відповіді на ці болючі питання більше за всіх хоче знати лідер фракції Арсеній Яценюк. Після того, як від фракції відкололися ще два депутати — Володимир Купчак і В’ячеслав Кутовий, — в Арсенія Петровича не витримали нерви. Відповідаючи на дошкульне запитання журналістів, скільки ще людей найближчим часом можуть вийти з фракції «Батьківщина», Яценюк емоційно заявив: «Я не знаю, скільки у фракції подонків, і не можу заглянути кожному у душу. Я знаю, що люди, які клянуться на Біблії, повинні мати в собі щось людське».

Тим часом позафракційний депутат, екс-спікер парламенту Володимир Литвин на брифінгу в Раді із задоволеним виразом обличчя повідомив, що є ще щонайменше чотири заяви про вихід з фракції “Батьківщина”. Чому спікер Володимир Рибак не оголосив “увесь список”? Так виглядає, що Партія регіонів “розтягує задоволення”. Адже, якщо б усі зрадники покинули опозиційну фракцію враз, про це б поговорили і за деякий час забули. А так кожна нова “тушка” — це інформаційний привід “копнути” недолугу і безвідповідальну опозицію, яка нашпигувала свій список бозна-ким, хоча клялася і божилася, що зробила висновки з минулого і максимально прискіпливо підійшла до складання списків претендентів на депутатський мандат. Перед виборами Арсеній Яценюк не раз бив себе у груди, що несе персональну відповідальність за кожного претендента в депутати, що балотувався під брендом Об’єднаної опозиції. Саме тому так боляче реагує на кожну зраду. Кожна нова “тушка” — це прямий удар по авторитету та іміджу лідера фракції. До того ж усі новітні перекінчики — це члени команди “Фронту Змін”, є серед них і керівники місцевих осередків “ФЗ”. Як, наприклад, Андрій Табалов, який був головою Кіровоградської організації “Фронту Змін”.

Цікаво, з якими очима тепер приїде на рідну Франківщину Володимир Купчак? До речі, свою виборчу кампанію він будував на тому, що його головний конкурент на окрузі — екс-нардеп і промисловець Микола Круць, — потенційна тушка, бо у попередньому складі парламенту входив до фракції тушок Рибакова. А у недавньому інтерв’ю під промовистою назвою «Тушки» мають скласти мандати» Купчак ганьбив на чому світ стоїть уже новоявлених зрадників: “Перебіжчики мали би скласти мандати. Адже саме про це вони привселюдно клялись на Біблії. Якщо ж вони цього не зроблять, то, вважаю, ми розпочнемо збір підписів за припинення їхніх повноважень. А найбільшим покаранням для них буде довічна народна зневага”, — обурювався Купчак. Як у воду дивився!

Тож скільки у фракції “Батьківщина” покидьків? Думаю, приблизну відповідь на це запитання мав би знати “права рука” Яценюка, колишній “любий друг” Ющенка Микола Мартиненко, який під час формування списку Об’єднаної опозиції та селектування претендентів на мажоритарні округи займався фінансовою складовою. Адже нинішні проблеми з чистотою рядів опозиціонерів не нові, уроки не були засвоєні... На жаль, під час минулорічної виборчої кампанії до Верховної Ради опозиція, попри перестороги громадськості, стала на старі граблі — закрите формування списків та непрозорість фінансування. “Тушки” — це логічний наслідок. Тож нема чого на дзеркало нарікати...