Передплата 2024 «Добра кухня»

Не діставайся ж ти, Євро, нікому! А точніше, відразу всім - але потроху

Улітку 2020 року українці, не виключено, знову побачать матчі фінального турніру чемпіонату Європи з футболу наживо — на стадіоні Києва чи Донецька.

Самі ці два міста, розповів почесний президент Федерації футболу України Григорій Суркіс, претендують на право провести через вісім років один або кілька матчів Євро-2020. Чому саме Київ чи Донецьк? ”Олімпійський” і “Донбас Арена” вміщують найбільше в Україні глядачів (відповідно 70 і 50 тисяч). Від однієї країни матчі чи матч Євро-2020 прийматиме тільки одне місто, тож між двома столицями, України і Донбасу, заповідається неабияка конкурентна боротьба...

На відміну від Євро-2012, Євро-2020 пройде не в двох, а в 12-13 країнах Європи. (Яких саме — визначать за два роки). Чому УЄФА вирішив змінити формат турніру? Починаючи з Євро-2016, у фінальних турнірах ЧЄ братимуть участь уже не 16, а 24 команди. Фактично, за своїм розмахом Євро стане другим Мундіалем! Перший чемпіонат у розширеному форматі проведе 2016-го Франція. А далі, вирішили в УЄФА, організаційно й фінансово складний турнір краще буде розділити між кільканадцятьма країнами Європи. Франція — потужна держава, друга економіка ЄС, вона Євро на 24 збірних потягне. Впоралася би з таким масштабом Німеччина. Можливо, хоча й зі скрипом, “підняли” би великий Євро Британія та Італія... Але менші за розміром країни континенту європейський Мундіаль уже б не осилили. Не проводити ж чемпіонат постійно в трьох-чотирьох тих самих країнах! Ось в УЄФА і прийняли “соломонове” рішення: не діставайся ж ти, Євро, нікому! А точніше, дістанься відразу всім — але кожному потроху.
У головних столицях континентальної частини Євросоюзу добре розуміють: якщо ЄС хоче бути успішним і розвиватися, він має перетворитися на федеративну наддержаву. Однак проблема в тому, що більшість європейців сприйняти Сполучені Штати Європи не готова... Футбол може стати прикладом. Євро-2020 пройде саме за моделлю єдиної федеративної держави (ще й із залученням країн з-поза ЄС). Може, побачивши на прикладі футболу, що не такий страшний чорт, як його малюють, жителі Євросоюзу уже не боятимуться федерації?

Схожі новини