Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Шанс повернути нам європейське майбутнє випадає 28 жовтня

Євроінтеграція України призупинена, а підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом навряд чи можливе. Такий невтішний для України вердикт виніс посол Європейського Союзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

«Для підписання угоди про асоціацію необхідна згода всіх країн ЄС. Наразі багато країн ЄС не хочуть підписувати цей документ, зважаючи на ситуацію, що склалася в Україні, — пояснив посол Європейського Союзу. — Коли чотири роки тому я приїхав в Україну, то думав, що ця країна активно долає шлях євроінтеграції. Я був сповнений ентузіазму зробити свій внесок і підтримати вашу країну на цьому шляху. Однак сьогодні процес євроінтеграції України насправді призупинений. У мене почуття розчарування і жалю».

Лідери провідних європейських країн до останнього моменту — остаточного рішення Вищого спецсуду з розгляду адміністративних та кримінальних справ щодо касаційної скарги захисників Тимо­шенко — сподівалися, що українська влада одумається, “дасть задній хід”, не наважиться палити мости з Європейським Союзом. На відміну від українців, які вже не мали жодних ілюзій щодо рішення Вищого спецсуду, наївні європейці вірили у диво. Сподівалися, що президент України Віктор Янукович протягом року годував їх не пустопорожніми обіцянками, мовляв, почекайте апеляції, потім касації... І європейці, які не звикли, що їх можуть так відверто і цинічно “розводити як котят”, чекали і вірили... І кожен раз почувалися ошуканими.

Можемо констатувати: Європа відвернулася від України. Європейські лідери вже не добирають щодо Януковича та його політики дипломатичних виразів. Нещодавно, виступаючи перед німецьким парламентом, канцлер Німеччини Анґела Меркель (яка, нагадаємо, на одному з самітів пройшла повз Януковича як повз меблі) заявила, що люди в Україні та Білорусі живуть в умовах «диктатури і репресій». Робимо висновок, що відтепер Європа трактує Україну як Білорусь, ставить нас в один ряд. Те, чого ми найбільше боялися, сталося. А це свідчить, що лідери європейських країн не мають більше жодних ілюзій стосовно найближчого майбутнього нашої держави. Аби зберегти владу за будь-яку ціну, Віктор Федорович готовий частково пожертвувати навіть своїм благополуччям. На думку бранки Качанівської колонії Юлії Тимошенко, Янукович готовий втриматися при владі навіть ціною блокування закордонних рахунків своєї сім’ї. «Знаючи психіку Януковича, я скажу, що заради збереження влади він міг би навіть не виїжджати за межі вкраденої у держави резиденції “Межигір’я”, він готовий до бойкоту з боку світових лідерів. Він готовий заплатити цю ціну за абсолютну владу в країні, яку, як він вважає, приватизував у 2010 році, ставши президентом», — сказала Юлія Тимошенко в інтерв’ю польському виданню Newsweek, яке дала з-за ґрат.

По суті, Янукович та його “регіоналівська” гоп-стоп-команда вкрали у нас і, найгірше, у наших дітей, гідне європейське майбутнє. Чи маємо шанс повернути вкрадене? Ще маємо! Цей шанс випадає 28 жовтня — у день парламентських виборів.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень