Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мер Амстердама пропонує легалізувати «кокс»

Каже, «кокаїн менш шкідливий, ніж алкоголь»…

Оголошення на площі Rembrandtplein в Амстердамі попереджає: "Туристам продають надзвичайно небезпечний кокаїн". Утім, деякі туристи їдуть до Нідерландів саме по цю небезпеку... Фото AP.
Оголошення на площі Rembrandtplein в Амстердамі попереджає: "Туристам продають надзвичайно небезпечний кокаїн". Утім, деякі туристи їдуть до Нідерландів саме по цю небезпеку... Фото AP.

Міська голова столиці Нідерландів Фемке Гальсема дала інтерв'ю газеті Financieele Dagblad, у якому запропонувала легалізувати продаж і вживання кокаїну.

«Боротьба з наркотиками дає ефект, протилежний тому, якого хочемо досягти», — вважає колишня лідерка лівої партії GroenLinks, що з 2018 року є мером Амстердама. За словами Фемке Гальсема, боротьба з торгівлею кокаїном та іншими наркотиками принесла «достобіса небагато».

«Ми віддали цей ринок безсовісним злочинцям»

«Близько 80 відсотків наших поліціянтів зайняті у боротьбі з наркозлочинністю, — заявила міська голова Амстердама. — При цьому в Нідерландах і Бельгії вуличні ціни на „кокс“ роками залишаються незмінними. Тож можна зробити висновок, що величезні зусилля наших правоохоронців ніяк не впливають на цей ринок. Ми віддали його безсовісним злочинцям, які заробляють на цьому мільярди. Тим часом війна з наркотиками руйнує цілі країни, спричиняючи жахливу кількість жертв».

Гальсема мала на увазі, зокрема, Колумбію, звідки до Європи потрапляє левова частка кокаїну. Колумбійська поліція регулярно проводить рейди проти наркомафії, у яких гинуть сотні осіб, у тому числі правоохоронців…

Мер Амстердама пропонує врегулювати ринок кокаїну, щоб «підірвати модель, за якою безсовісні злочинці отримують свої доходи». На думку пані Гальсема, репресії проти наркоторгівлі не працюють, тому продаж і споживання кокаїну необхідно легалізувати. Те саме стосується, вважає мер Амстердама, усіх інших наркотичних препаратів.

У своєму інтерв'ю Фемке Гальсема також нагадала, що вживання наркотиків є нині поширеним явищем, і припустила, що їхній шкідливий вплив перебільшують. Зокрема, кокаїн, на думку амстердамського мера, «менш шкідливий, ніж алкоголь»…

Утім, позицію міської голови Амстердама її колеги не підтримали. Зокрема, проти легалізації кокаїну виступили мер нідерландського Роттердама Ахмед Абуталеб і мер бельгійського Антверпена Барт де Вевер. Сотні тонн кокаїну з Південної Америки, насамперед із Колумбії, потрапляють до Європи саме через порти Роттердама й Антверпена.

Кіло кокаїну в Колумбії - 500 євро. А у Європі - 50 тисяч євро!

Для колумбійських злочинців, що займаються контрабандою кокаїну, Європа є дуже привабливим ринком. Як розповів торік медіям Польщі високопосадовець тамтешньої поліції Павел Пултожицький, у Колумбії кілограм кокаїну коштує 500 євро, а після транспортування до Старого світу — вже 50 тисяч євро.

Як розповів Пултожицький, минулого року делегація польських правоохоронців побувала в Колумбії, де переймала досвід боротьби з наркозлочинністю. «Робота наших колумбійських колег — надзвичайно небезпечна, — констатував Пултожицький. — Тільки торік під час акцій у джунглях від рук наркоторговців загинули близько 200 колумбійських спецназівців».

«Поліція Колумбії каже, що 2022 року вилучила 300 тонн кокаїну, — додав генерал польської поліції.- Це лише третина того зілля, що вирушає з Колумбії у світ. Величезні обсяги, тим більше, що йдеться про „чистий“ кокаїн, із тисячі тонн якого можна виготовити 5−6 тисяч тонн кокаїну для вживання. Цілий статок… До того ж, коли говоримо про наркозлочинність, треба розуміти, що завжди буде так звана темна цифра. Тобто ми ніколи точно не дізнаємося, скільки наркотиків насправді потрапило на ринок, і скільки наркотиків спожито».

Схожі новини