Передплата 2024 ВЗ

У США — перша в історії страта за новою методикою

«Простіша альтернатива ін'єкції з отрутою». У південному штаті Алабама вбивцю позбавили життя «удушенням азотом»

Відомий жахливими умовами виправний заклад Holman в Етморі - єдиний у штаті Алабама, де виконують смертні вироки. Фото AP.
Відомий жахливими умовами виправний заклад Holman в Етморі - єдиний у штаті Алабама, де виконують смертні вироки. Фото AP.

У виправному закладі Holman в Етморі (США, Алабама) засудженого до страти Кеннета Сміта днями позбавили життя з використанням нової методики. За словами адвокатів Сміта, засудженого за вбивство, це була перша у світі страта з використанням азоту.

Кеннет Сміт — один із трьох злочинців, засуджених за вбивство жінки, яких 1988 року найняв чоловік жертви, що був пастором. Про страту вбивці повідомила губернаторка Алабами Кей Айві. Влада цього південного штату описала новий спосіб страти як «простішу альтернативу смертельним ін'єкціям», а також «безболісний і гуманний метод».

Смерть 58-річного Кеннтета Сміта констатували о 20.25 за місцевим часом. У маску, яку наділи на засудженого до страти, закачали азот, позбавивши його в такий спосіб необхідного для дихання кисню… Видання The New York Times назвало спосіб страти, застосований днями в Алабамі, «азотною гіпоксією».

Смертельна ін'єкція не спрацювала: не знайшли вену…

Убивцю, якого днями стратили в Алабамі, намагалися позбавити життя (за вироком суду) ще у листопаді 2022 року. Але тоді особи, які мали виконати вирок, не спромоглися знайти вену… Справа затягнулася й дійшла аж до Верховного суду США, який зрештою дозволив стратити Кеннета Сміта за новою методикою.

Як вважає видання The New York Times, тому рішенню Верховного суду США забракло відповідного обґрунтування. Не дивно, що троє суддів не погодилися з рішенням решти своїх колег. Зокрема, проти застосування нової методики страти виступила суддя Соня Сотомайор. «Оскільки вбити Кеннета Сміта з першого разу не вдалося, Алабама зробила його піддослідним кроликом, — аби випробувати спосіб страти, який раніше ніколи не застосовували», — наголосила Сотомайор.

Утім, як переконані законодавці штату Алабама, за допомогою «удушення азотом» смерть є абсолютно безболісною. Мовляв, вже через кілька секунд засуджений непритомніє, а потім у нього зупиняється серце…

Схожі новини