Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Торік до ЄС прорвалися 380 тисяч «нелегалів»

Це на 17% більше, ніж 2022 року. За даними Frontex, найбільший потік нелегальних мігрантів іде до Євросоюзу Центральним Середземномор’ям

У супроводі судна Frontex мігранти, що перетнули Егейське море й дісталися з Туреччини до Греції, наближаються до острова Лесбос. Фото AP.
У супроводі судна Frontex мігранти, що перетнули Егейське море й дісталися з Туреччини до Греції, наближаються до острова Лесбос. Фото AP.

Як повідомила організація Frontex, кількість осіб, що 2023 року нелегально перетнули зовнішній кордон Європейського Союзу, становила близько 380 тисяч осіб. Порівняно з позаминулим роком, до ЄС потрапило на 17% більше «нелегалів», а загалом їхня кількість зростає уже три роки поспіль.

Найактивніший маршрут нелегальної імміграції до Європейського Союзу пролягав минулого року Центральним Середземномор’ям — 41% усіх незаконних перетинів зовнішнього кордону ЄС. Активними напрямками нелегальної імміграції до ЄС були також Західні Балкани (26%) і Східне Середземномор’я (16%).

Серед «нелегалів» найбільше сирійців

Найбільше, понад 100 тисяч нелегальних перетинів зовнішнього кордону Євросоюзу, здійснили 2023 року громадяни Сирії. На другому й третьому місці - іммігранти з Ґвінеї і Афганістану. «Нелегали», що походять з цих трьох країн, становили торік понад третину усіх незаконних мігрантів, які прорвалися до ЄС. За даними Frontex, серед «нелегалів», які минулого року перетнули зовнішній кордон Євросоюзу, було 10% жінок і 10% дітей.

«Оприлюднені цифри демонструють нові виклики, з якими ми стикаємося в управлінні зовнішніми кордонами Європейського Союзу, — заявив виконавчий директор Frontex Ганс Лейтенс. — Як і раніше, ми залучені до гарантування безпеки й цілісності кордонів ЄС. Але не менш важливо звернути увагу на гуманітарні аспекти міграції. Адже усі ці цифри представляють не лише статистику, а й реальних людей».

У Frontex нині працюють 2500 представників різних служб країн-членів ЄС, зокрема, прикордонників. Вони беруть участь у спільних операціях на зовнішніх кордонах Євросоюзу, мета яких — допомогти країнам-членам євроспільности впоратися з міграційними потоками й запобігти транскордонній злочинності, насамперед контрабанді мігрантів і торгівлі людьми.

Схожі новини