Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Південній Кореї заборонили торгівлю собачатиною

Протягом трьох років власники ферм, де псів розводять на забій, і кнайп, де готують страви зі собачого м’яса, мають змінити профіль діяльності

Захисники прав тварин, що виступають за заборону споживання собачого м’яса, на демонстрації у південнокорейській столиці Сеулі. Фото AP.
Захисники прав тварин, що виступають за заборону споживання собачого м’яса, на демонстрації у південнокорейській столиці Сеулі. Фото AP.

Парламент Південної Кореї ухвалив закон про поступове припинення розведення псів на забій і торгівлі собачим м’ясом. Депутати прийняли це рішення одноголосно. При цьому споживати собачатину не заборонили.

Відтепер за розведення собак на забій, їх убивство й продаж живих псів у клітках загрожує покарання у вигляді позбавлення волі. Зокрема, за вбивство собак садитимуть за ґрати на три роки, аби винний заплатить штраф у розмірі 30 мільйонів вон (32 тисячі доларів США). Власникам собачих ферм, які порушать новий закон, загрожує до двох років тюрми. При цьому за споживання собачого м’яса у Південній Кореї не каратимуть.

За рішенням парламенту, власники ферм, де собак розводили на забій, і ресторацій, де подають страви зі собачого м’яса, мають три роки на зміну профілю діяльності. За цей час підприємці зобов’язані надати місцевій владі відповідні пропозиції. Уряд навіть обіцяє таким бізнесменам певну компенсацію, щоправда, наразі не повідомив, про які суми йдеться.

Собак у Кореї їли століттями

Новий закон покладе край давній національній традиції, адже собак на Корейському півострові їли століттями. Любителі собачого м’яса вірять у його зігрівальні властивості, особливо корисні взимку, а також вихваляють його як природний афродизіак.

У Південній Кореї, населення якої близько 51 мільйона осіб, зі собачого м’яса нині найчастіше готують щось на кшталт гуляшу. Для деяких представників старшого покоління собачий boshintang, під який добре йде рисова горілка, залишається делікатесом…

А от більшість молодих жителів Південної Кореї таких кулінарних уподобань уже не поділяє. За даними соціологічного дослідження Gallup, протягом останнього року лише 8% жителів країни замовляли страву зі собачого м’яса. Для порівняння, 2015 року таких гурманів у Південній Кореї було 27%.

Компанію за заборону собачатини очолила перша леді

Уряди Південної Кореї, що змінювали один одного, десятиліттями обіцяли заборонити торгівлю м’ясом собак. Але рішення постійно відкладали, тому що затяті любителі такої їжі активно протестували…

Зокрема, торік у листопаді на вулиці Сеула вийшли десятки власників собачих ферм і ресторацій. Мітингували перед офісом президента. За інформацією Reuters, деякі протестувальники приносили на мітинги собак у клітках, аби випустити тварин перед палацом… Але цього так і не зробили. Утім, без бійок між поліціянтами й демонстрантами не обійшлося.

Обличчям кампанії за заборону торгівлі собачатиною була перша леді Південної Кореї Кім Кеон Хі. Президентська пара любить собак — тримає аж шістьох породистих чотирилапих.

Захисники прав тварин зустріли новий закон оплесками. «Моє серце розривається, коли я згадую про мільйони собак, які потрапили під сокиру різника, — розповіла BBC представниця Humane Society International Чон, А Че. — Водночас я дуже тішуся, що Корея закриває цю сумну сторінку своєї історії, відкриваючи іншу, дружню до собак».

«Порушення права на вибір вмісту тарілки»…

А от бізнесмени, які розводили собак на м’ясо, вкрай не задоволені. «Нам уже по 60−70 років, тож не матимемо за що жити», — розповів ВВС власник собачої ферми Джу Йон Бонг. На його думку, заборона торгівлі собачатиною є «порушенням права людини на вибір вмісту своєї тарілки»…

За офіційними даними, у Південній Кореї зараз близько 1,6 тисячі ресторацій, де подають страви зі собачого м’яса, і близько 1150 ферм, де псів розводять на забій. Крім Кореї, собак також їдять у деяких інших країнах Азії, зокрема, у В'єтнамі й Китаї.

Схожі новини