Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Чи повернуть Греції скульптури, зняті з Парфенону?

Через суперечку щодо Мармуру Елґіна британський прем'єр Сунак скасував зустріч зі своїм грецьким колегою Міцотакісом

Барельєфи, відомі як Мармур Елґіна, є частиною фризу знаменитого давньогрецького храму - атенського Парфенону. Фото Reuters.
Барельєфи, відомі як Мармур Елґіна, є частиною фризу знаменитого давньогрецького храму - атенського Парфенону. Фото Reuters.

Переговори Ріші Сунака й Кіріакоса Міцотакіса мали відбутися цього тижня у резиденції глави уряду Великої Британії - на Даунінг-стріт, 10 у Лондоні. Однак Сунак скасував заплановану зустріч. Причина — британського-грецька суперечка щодо вивезених свого часу з Атен барельєфів, що прикрашали знаменитий давньогрецький храм Парфенон — так званого Мармуру Елґіна, що зберігається нині у Британському музеї.

Храм Парфенон розташований на атенському пагорбі Акрополь. Фото Reuters.
Храм Парфенон розташований на атенському пагорбі Акрополь. Фото Reuters.

У своєму інтерв'ю BBC Кіріакос Міцотакіс заявив, що переговори між Атенами й Лондоном про повернення скульптур Грецію наразі не задовольняють. «Не просунулися у цих переговорах так далеко, як би я хотів, — розповів грецький прем'єр-міністр. — Вважаємо, що ці барельєфи належать Греції, і що вони, по суті, були вкрадені». За словами Міцотакіса, зберігати частину скульптур із Парфенону в Лондоні, а решту в Афінах, — це все одно, що «розрізати Мону Лізу навпіл».

Зустріч Сунака з Міцотакісом мала відбутися уранці 28 листопада на Даунінґ-стріт і тривати близько 45 хвилин. Але після інтерв'ю, яке Міцотакіс дав ВВС, британська сторона скасувала переговори й запропонувала главі уряду Греції зустріч із віцепрем'єром… Міцотакіс на це не погодився й повернувся до Греції.

Утім, перемовини в Лондоні грецький прем'єр усе-таки мав: напередодні Кіріакос Міцотакіс зустрівся з лідером опозиційної Лейбористської партії Кіром Стармером, який має великі шанси стати прем'єр-міністром після парламентських виборів 2024 року.

На початку тижня речник прем'єр-міністра Сполученого Королівства заявив, що Ріші Сунак не підтримає будь-яких змін до чинного законодавства, що перешкоджають поверненню Мармуру Елґіна до Греції. Як припустив речник Сунака, ідея про те, що Лондон може ті скульптури Атенам позичити, главу британського уряду також не надихає…

Заважає закон про Британський музей

Цей закон, ухвалений 1963 року, забороняє цій установі передавати комусь будь-які цінності, які вона зберігає. Однак колишній міністр фінансів, голова опікунської ради Британського музею Джордж Осборн вважає, що Сполучене Королівство мало би позичити Греції Мармур Елґіна. Прихильником такого способу розв’язання проблеми є також Стармер.

Давньогрецькі скульптури, відомі під назвою Мармур Елґіна, є частиною фризу атенського Парфенону, знятою з цього храму за наказом тодішнього британського посла — за згодою підкуплених турецьких намісників. Це сталося незадовго до того, як греки нарешті звільнилися від багаторічного османського панування.

Той колишній амбасадор, граф Томас Брюс (лорд Елґін), вивіз скульптури до Сполученого Королівства, де згодом продав їх, аби розплатитися з боргами. Більшість барельєфів придбав Британський музей, а частина опинилася у музеях французького Парижа й данського Копенгаґена.

Схожі новини