Передплата 2024 «Добра кухня»

Поцілунок у Берліні: «неадекватний жест» або «щире вітання»?

Глава МЗС Хорватії цьомнув у щічку свою німецьку колегу… Хорватські захисниці прав жінок розлючені. А міністр «не знає, у чому проблема»

Групове фото після саміту глав МЗС країн ЄС. Ґордан Ґрліч-Радман вирішив поцілувати Анналєну Бербок... Фото DPA.
Групове фото після саміту глав МЗС країн ЄС. Ґордан Ґрліч-Радман вирішив поцілувати Анналєну Бербок... Фото DPA.

«У нашій країні глава дипломатії не є ані дипломатичним, ані елементарно порядним», — пише хорватський Jutarnji list. У такий спосіб видання прокоментувало відео, на якому міністр закордонних справ Хорватії Ґордан Ґрліч-Радман намагається поцілувати свою німецьку колегу Анналєну Бербок.

Це сталося у Берліні, де глави зовнішньополітичних відомств країн-членів Європейського Союзу зібралися на саміт. За традицією, міністри й міністерки стали до спільної знимки. Ґрліч-Радман, що опинився поруч із Бербок, словесним привітанням не обмежився. Дуже зрадів, що зустрівся з господаркою саміту, — і вирішив цьомнути її у праву щічку…

«Це абсолютно не адекватний жест, — вважає хорватська політикиня й захисниця прав жінок Рада Боріч. — Схоже, наш міністр узагалі не знає протоколу. Чоловіки, пам’ятайте, жінка повідомить вас про те, чого вона хоче, а чого ні. Завдяки цьому не будете ані агресивними, ані смішними».

«Ґрліч-Радман і дипломатія не мають багато спільного. Йому бракує елементарного, класичного етикету, — переконана хорватська правозахисниця Саня Сарнавка. Таке проникнення в особистий простір жінки без її явного запрошення немислиме навіть у колах поза дипломатією».

«Ми просто справжні колеги»

А як на все це відреагував сам Ґордан Ґрліч-Радман? Коментуючи скандальний поцілунок у Берліні, глава МЗС Хорватії визнав, що «можливо, це був незручний момент». Водночас пояснив: «Ми з Анналєною Бербок колеги, тож завжди сердечно вітаємося».

«Якщо це комусь завадило, або хтось розцінив це як щось погане, то перепрошую», — додав хорватський міністр. Сам він, за його словами, не знає, «у чому полягає проблема»… «Я навіть не розумів, що у тій ситуації щось було не так, поки не побачив відеозапис, — заявив Ґордан Ґрліч-Радман. — Це було тепле й людяне звернення до колеги». За словами міністра, Анналєна Бербок не розцінила його дії як «щось зле»…

Схожі новини