Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Китаї врятували тисячу котів, яких везли на… бійню

Котяче м’ясо шахраї видавали за баранину й свинину

Це фото зроблене у серпні 2022-го. Тоді поліція врятувала 150 котів, яких хотіли пустити на м'ясо у Цзінані. Схоже, "гурманів" у сучасному Китаї не бракує... Фото AFP.
Це фото зроблене у серпні 2022-го. Тоді поліція врятувала 150 котів, яких хотіли пустити на м'ясо у Цзінані. Схоже, "гурманів" у сучасному Китаї не бракує... Фото AFP.

Групі китайських активістів удалося за допомогою поліції врятувати понад тисячу котів, яких нечесні торгівці м’ясом везли на бійню. Про це розповіло синґапурське видання The Straits Times. Дешеве котяче м’ясо шахраї видавали за значно дорожче бараняче чи свиняче.

Після шести днів спостереження за схованкою шахраїв (біля кладовища в місті Чжанцзяган у східній китайській провінції Цзянсу) та маршрутами, якими ті користувалися, захисники тварин затримали вантажівку, яка перевозила майже тисячу котів, і покликали на допомогу поліцію.

«Поки є прибуток, знайдуться люди, готові на все»

За словами активістів, нещасних котиків везли на бійню, де їх мали зарізати і перетворити на м’ясні продукти (бургери й сосиски) — нібито з баранини, свинини й навіть яловичини.

«Котяче м’ясо продають по 4,5 юаня за цзінь (пів кіло — Г.Є.), баранина на ринку коштує 30 юанів за цзінь. Кіт важить сім або вісім цзінів, після зняття шкури з нього виходить чотири-п'ять цзінів м’яса, — розповіла китайським ЗМІ активістка групи Cat Island Ґун Цзянь. — Поки це вигідно, поки є прибуток, обов’язково знайдуться люди, які зроблять усе що завгодно. Тим більше, така торгівля є у Китаї „сірою“ зоною без чітких законів».

Урятованих котиків відвезли до притулку поблизу Шанхая. Там тварини чекають, коли їх розберуть їхні господарі, у яких котів поцупили шахраї. Чотирилапих, по яких протягом місяця ніхто не зголоситься, віддадуть охочим. Захисники тварин уважно спостерігатимуть за новими господарями, аби переконатися, що ті не покинуть котів, яких візьмуть із притулку.

Схожі новини