Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чому Байден був розлючений після першої зустрічі з Зеленським

The Guardian пише про те, що президент України «провалив» свою першу зустріч з президентом США

Фото з сайту Цензор.НЕТ
Фото з сайту Цензор.НЕТ

У новій книзі, яка, ймовірно, викличе здивування у Вашингтоні та Києві, йдеться про те, що Володимир Зеленський «провалив» свою першу зустріч в Овальному кабінеті з Джо Байденом.

Тоді лідери України і США не змогли встановити порозумітися, оскільки вимоги українського президента прийняти його країну в НАТО, а також «абсурдний аналіз» динаміки Альянсу «розлютили» Байдена.

«Навіть найпалкіші симпатики Зеленського в адміністрації Байдена погодилися, що він промахнувся», — цитує The Guardian книгу Франкліна Фоера під назвою «Останній політик: Всередині Білого дому Джо Байдена і боротьба за майбутнє Америки». Цей епізод стосувався зустрічі, яка відбулася у вересні 2021 року.

Фоер із захопленням пише про лідерство Байдена на чолі світової підтримки України після російського вторгнення в лютому 2022 року. Але оскільки війна в Україні затягується, а військова і фінансова підтримка Києва стала гострим питанням у Конгресі і на республіканських президентських праймеріз, новини про те, як Фоер зображує Байдена і невпевнений старт Зеленського, можуть підкріпити повідомлення про занепокоєння Білого дому з приводу книги.

Редакція The Guardian отримала примірник «Останнього політика», який буде опублікований наступного тижня. В газеті The Atlantic, де працює Фоер, з’явився розлогий уривок, присвячений виведенню військ з Афганістану наприкінці літа 2021 року, перед першим візитом Зеленського до Білого дому.

Фоер не використовує прямих цитат і не посилається на джерела, повідомляючи про зустріч Байдена і Зеленського 1 вересня. Але його видавець, Penguin Random House, каже, що книга базується на «безпрецедентному доступі до вузького внутрішнього кола радників, які оточували Байдена протягом десятиліть».

Зеленський довго домагався зустрічі в Білому домі. Дональд Трамп відмовив йому, оскільки той не захотів допомагати копати компромат на політичних опонентів тогочасного президента США, серед яких був і Байден. Фоер стверджує, що Зеленський виношував «старі образи після цього епізоду» і «принаймні підсвідомо… здавалося, звинувачував» Байдена — наступника Трампа в Овальному кабінеті - «в приниженні і політичних проблемах, яких він зазнав».

Автор також зазначає, що президент України вважав Байдена слабким, особливо через його рішення на початку 2021 року скасувати санкції проти російської компанії, яка будувала «Північний потік-2».

Байден погодився на зустріч із Зеленським, але «не був високої думки про нього», — пише Фоер, особливо через дружні стосунки, які український президент встановив з праворадикальним сенатором-республіканцем від Техасу Тедом Крузом через рішення щодо «Північного потоку».

На знак протесту Круз заблокував затвердження кандидатів на посади в Держдепартаменті.

«Розумів він це чи ні, але Зеленський був співучасником цього трюку. Це тхнуло тим, що адміністрація вважала дилетантством. Правду кажучи, Байден не був високої думки про свого українського колегу», — йдеться в книзі.

Байдену тоді було 78 років. Зеленському — 43. За словами Фоера, старший президент «намагався передати мудрість, яка могла б стримати запал молодшого». Зокрема, він зазначив, що на той час не було достатньої підтримки для вступу України до НАТО.

росія розпалювала бойові дії в Україні з 2014 року і, на думку багатьох, готувала повномасштабне вторгнення.

«Розчарування Зеленського затьмарило його здатність до логіки. Після благання про вступ до НАТО він почав читати лекції про те, що ця організація, по суті, є історичним пережитком, значення якого зменшується. Він сказав Байдену, що Франція і Німеччина збираються вийти з НАТО. Це був абсурдний аналіз і кричуще протиріччя. І це розлютило Байдена», — пише Фоер.

Джерело

Схожі новини