Передплата 2024 «Добра кухня»

Проросійська у Європі не лише Угорщина

«Кандидат у ЄС Сербія підтримує рф там, де може»… Австрію ж Politico назвало «альпійським плацдармом путіна»

володимир путін та Віктор Орбан. Фото mind
володимир путін та Віктор Орбан. Фото mind

Авторитетна німецька Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) визначила трьох головних союзників росії у Європі. «Один із них — влада Угорщини, яка належить до ЄС, друга — держава-кандидат на вступ у ЄС, Сербія, — констатує FAZ. — А третя — влада Республіки Сербської, яка становить майже половину Боснії і Герцеговини». Інші західні ЗМІ, зокрема, британський The Economist і американське Politico, переконані, що до групи союзників рф у Європі належить також Австрія, яка «запропонувала невелику допомогу Україні й водночас збільшила торгівлю з росією».

"Проурядові сербські ЗМІ бомбардують громадян антизахідним і проросійським контентом, - інформує Frankfurter Allgemeine Zeitung. - На жаль, це має ефект – більшість сербів зараз виступають проти приєднання їхньої країни до ЄС". Фото atlanticinitiative.org
"Проурядові сербські ЗМІ бомбардують громадян антизахідним і проросійським контентом, - інформує Frankfurter Allgemeine Zeitung. - На жаль, це має ефект – більшість сербів зараз виступають проти приєднання їхньої країни до ЄС". Фото atlanticinitiative.org

«Найбільш безкомпромісно з москвою зв’язався Мілорад Додік, президент Республіки Сербської, автономного утворення Боснії і Герцеговини, більшість у якому становлять серби, — зазначає FAZ. — Його кроки подобаються москві, адже ведуть до ймовірного відокремлення Республіки Сербської від Боснії. Додіка підтримують росія, Сербія і Угорщина».

Хоча президент Сербії Алєксандар Вучіч, зауважує FAZ, орієнтований на рф не так відверто, як Додік, підконтрольні сербському уряду ЗМІ представляють росію і Китай справжніми друзями країни. «З одного боку, Сербія підтримала резолюції, які засуджують російське вторгнення в Україну, — констатує німецьке видання. — Але водночас відмовляється приєднатися до західних санкцій проти рф і підтримує росію там, де може».

«Проурядові сербські ЗМІ бомбардують громадян антизахідним контентом, — інформує FAZ. — На жаль, це має ефект — більшість сербів зараз виступають проти приєднання їхньої країни до ЄС».

«Нейтралітет» Австрії - з користю для агресора

Коли канцлер Австрії Карл Негаммер відвідав Україну в квітні 2022 року, то заявив «поки українці гинуть, жодних санкцій недостатньо», нагадує німецький портал RND. «Але зараз, коли через понад 500 днів українці продовжують гинути, серед британців і американців росте гнів на „корисних ідіотів“ путіна».

Так назвало австрійських політиків британське видання The Economist. На його думку, Австрія є тією країною ЄС, яка «тихенько, але з користю для себе, трималася переважно осторонь теми бойових дій, посилаючись на те, що вона не є членом НАТО, і на роль моста між Сходом і Заходом, на яку Австрія сама себе призначила».

Австрія досі «запропонувала Україні невелику допомогу, водночас збільшила торгівлю з росією», зазначає The Economist. І підкреслює, що «нейтралітет» Австрії має економічний вимір, — але з користю для агресора. «У той час, як Німеччина довго й болісно ставала незалежною від російського газу», його частка в енергобалансі Австрії досі переважає, нагадує The Economist. У січні 2020 року ця частка становила 79%, а у березні 2023-го — 74%.

Як нагадує RND, 2018 року у Відні за присутності путіна й тодішнього канцлера Австрії Себастіана Курца австрійська компанія OMV і російський «Газпром» підписали довгостроковий контракт (до 2040 року!) на постачання газу. «Деталі контракту залишаються в секреті, — інформує RND. — Однак відомо, що OMV має платити незалежно від того, купує російський газ чи ні. Тоді путін назвав цей контракт «енергетичною безпекою для цілого континенту»…

Від початку російського вторгнення в Україну, нагадує RND, на Заході критикують австрійський Raiffeisen Bank International (RBI): попри санкції і відключення російських банків із міжнародної платіжної системи Swift, цей банк продовжує вести бізнес у рф.

За даними американського OFAC (Управління з контролю за іноземними активами), нещодавно RBI подвоїв свій чистий прибуток. Значною мірою через те, що як західна фінансова установа цей австрійський банк, на відміну від російських, у рамках санкцій ЄС не відключили від Swift. «Фізичні особи й компанії із рахунками на Заході, які працюють, ведуть бізнес і живуть у Росії, змогли повернути свої гроші за посередництвом рахунку в австрійській фінансовій установі», — відзначає RND.

За даними видання The Financial Times, за посередництвом RBI у рф проходять 40−50% міжнародних платіжних транзакцій.

«Як Австрія стала альпійським плацдармом путіна»

Автор статті під такою назвою в американському виданні Politico закинув австрійським політикам «розбіжність між риторикою і реальністю», і констатував, що міжнародні партнери «уже давно перестали вірити у нейтралітет Відня».

«Будапешт ніколи не приховував, що Угорщина не братиме участі у санкціях ЄС, продовжуючи активно торгувати з росією і відмовляючись підтримувати атаковану Україну, — нагадало Politico. — Натомість підтримка путіна з боку Відня набагато акуратніша»… Західні ЗМІ також не забули, що Відень категорично відмовився допомогти Києву в розмінуванні території. Адже, на думку лідерів альпійської держави, участь Австрії у розмінування українських дитсадків і шкіл стала би «де-факто участю у війні»…

«Вплив путіна на Австрію величезний», — наголосив російський опозиціонер Михайло Ходорковський в інтерв'ю австрійському виданню Der Standard. Ходорковський, зокрема, згадав про колишню главу МЗС Австрії Карін Кнайсль, яка на своєму весіллі танцювала з путіним… З чоловіком фрау Кнайсль розлучилася. Зате нещодавно переїхала жити до… рф, де очолила аналітичний центр GORKI у санкт-петербурзі.

Схожі новини