Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хто купив землю біля авіабази в Каліфорнії?

Саме з «Тревіс» вирушають до Польщі літаки зі зброєю і снарядами для України…

Авіабаза "Тревіс" - великий логістичний хаб збройних сил США, зокрема, для транспортування зброї і снарядів до України. Фото USAF
Авіабаза "Тревіс" - великий логістичний хаб збройних сил США, зокрема, для транспортування зброї і снарядів до України. Фото USAF

Комітет американського Конгресу з іноземних інвестицій у США (CFIUS) детально вивчить договір про купівлю землі біля військово-повітряної бази Travis у Каліфорнії. Як інформує CNN, землю у кілька прийомів придбала підозріла фірма, ще й за явно завищеними цінами… Військові транспортники вилітають з бази «Тревіс», зокрема, до Польщі, куди доставляють призначені для України зброю і боєприпаси.

Зареєстрована у штаті Делавер компанія Flannery Associates, повідомляє CNN, протягом кількох останніх років купила землі, що примикають до військово-повітряної бази «Тревіс» із трьох боків. Загальна сума оборудок становила понад 800 мільйонів доларів, причому Flannery Associates заплатила за землі біля авіабази значно більше від реальної ринкової ціни тих теренів… У конгресменів виникли підозри: а ну як за угодами з придбання землі стоять вороги Сполучених Штатів, які хочуть знати про все, що діється на авіабазі «Тревіс»?

Як пояснює Flannery Associates, земля біля «Тревіс» потрібна їй, аби побудувати на тих теренах вітрові електростанції і реалізувати інші проєкти «зеленої» енергетики. Як стверджують адвокати компанії, кілька відсотків спілки належать інвесторам із Ірландії і Великої Британії, а решта — громадянам США (структура Flannery Associates і законодавство штату Делавер дозволяють приховати власників цієї компанії).

Усі ці пояснення конгресменів не заспокоїли, тож вони звернулися до CFIUS, парламентського комітету, що займається безпекою іноземних інвестицій у США.

Член Палати представників від Демократичної партії Джон Ґараменді представляє виборчий округ, на території якого розташована авіабаза «Тревіс». Ґараменді звернув увагу на її важливість як найбільшого авіаційного логістичного хабу збройних сил США, зокрема, для транспортування зброї і снарядів до України.

«Літаки вилітають з цієї бази й сідають там щогодини, перевозячи військовослужбовців, а зараз також боєприпаси до Польщі», — наголосив конгресмен. На його думку, придбання земля довкола авіабази в Каліфорнії «створює потенціал для всіляких негідних дій»…

А от голова комітету Палати представників щодо стратегічної конкуренції з Китаєм, представник Республіканської партії Майк Ґаллаґер припустив: купівля землі довкола авіабази «може бути спробою уповільнити здатність США транспортувати ресурси до Індо-Тихоокеанського регіону, а також уповільнити нас у випадку війни».

Схоже, конгресмен-демократ вбачає у підозрілих оборудках із землею насамперед російський слід, а конгресмен-республіканець — китайський. (Раніше китайці вже намагалися купити землю поблизу військових баз США. Одну з таких угод, щодо придбання фабрик із переробки кукурудзи, заблокувала цього року міська влада Ґранд-Форкса в Північній Дакоті - через заперечення з боку американських ВПС).

Утім, насправді не так важливо, хто саме, росіяни чи китайці, стоять за сумнівними угодами. Головне, що будуть шпигувати, а даними, які зберуть, зі своїми «безмежними партнерами» можуть і поділитися… Але, напевно, не цього разу. Як сподіваються конгресмени, що звернулися до CFIUS, цей комітет анулює угоди про купівлю землі довкола авіабази «Тревіс», або ж внесе до тих угод зміни, які гарантують безпеку секретних військових об'єктів.

Схожі новини