Передплата 2024 ВЗ

У школярів перевіряють… колір спідньої білизни

«Такі суворі правила можуть бути порушенням прав людини», — б’ють тривогу японські ЗМІ

Суворі правила, що існують у японських школах, багатьом учням не до вподоби. Фото AFP
Суворі правила, що існують у японських школах, багатьом учням не до вподоби. Фото AFP

Аж у 80% середніх шкіл японської Фукуоки адміністрація перевіряє у школярів… колір їхньої спідньої білизни. Про це повідомила міська асоціація юристів, що проаналізувала шкільні статути. «Суворі правила можуть бути порушенням прав людини», — констатує видання Japan News.

Згідно зі звітом Асоціації юристів, у 57 із 69 міських ліцеїв адміністрація вимагає від учнів, аби вони носили спідню білизну тільки певного кольору. У 62 ліцеях керівництво забороняє учням мати «невідповідні» зачіски, а у 56 — коригувати брови.

У деяких випадках, за даними правників, учні були змушені міняти спідню білизну «неправильного» кольору в приміщенні школи. При цьому перевірка кольору білизни відбувалася у коридорі чи спортзалі, за присутності школярів обох статей…

«Наше розслідування виявило надмірні обмеження й брак здорового глузду», — повідомив речник Асоціації юристів Фукуоки. Правники попросили учнів розповісти про необґрунтовані, на думку школярів, вимоги адміністрацій їхніх навчальних закладів. З’ясувалося, що у деяких школах дівчатам дозволяли стягувати волосся ззаду тільки нижче вух. Мовляв, бачачи «оголену» дівочу шию, хлопці можуть відчувати нездорове збудження… А іноді обґрунтування цієї «цнотливої» вимоги було таким: «Тому що цього вимагає уряд».

За словами учнів, говорити про абсурдні шкільні правила на зборах адміністрація їм не рекомендувала. Мовляв, це може призвести до зниження оцінок у свідоцтві про середню освіту…

Утім, критика Асоціації юристів і розголос у ЗМІ можуть змінити ситуацію. Представник міського відділу освіти вже пообіцяв: «Ми дамо школам вказівки проаналізувати їх статути щодо імовірних порушень прав людини».

Схожі новини