Передплата 2024 «Добра кухня»

«Українці вийшли на естонський ринок праці. Для нашої економіки це плюс»

55% дорослих українських біженців, що прибули до Естонії, уже працюють

Багатотисячний мітинг у Таллінні на підтримку України, яка протистоїть російській агресії. Фото Twitter.
Багатотисячний мітинг у Таллінні на підтримку України, яка протистоїть російській агресії. Фото Twitter.

Професор Рауль Еаметс, який очолює дослідницьку групу Центру прикладних соціальних наук Університету Тарту, презентував результати дослідження про українських біженців, що одержали в Естонії статус тимчасового захисту. Головний висновок: біженці з України для естонської економіки не тягар, а чинник, що позитивно впливає на її розвиток.

«55% громадян України, які приїхали до Естонії, тікаючи від російської агресії, вийшли на наш ринок праці, — зазначив декан факультету соціальних наук Університету Тарту. — Безперечно, це вигідно нашій економіці. Адже українці платять податки, вони приїхали сюди не для того, щоб просто жити на допомогу від держави».

За даними дослідників, 74% українських біженців, які зараз перебувають в Естонії - жінки, понад половина з яких має вищу освіту. 55% дорослих українських біженців, що прибули до Естонії, вже знайшли там роботу. (У відсотках це другий найкращий результат у Європейському Союзі - після Нідерландів).

Мови ще не знають, але вже вчать

«Хоча багато українців працюють в Естонії не за фахом і/або не на тих посадах, як відповідають високому рівневі їхньої освіти, більшість з них задоволені своєю роботою і не шукають нової», — констатував професор Еаметс. За його словами, значна частина українських біженців у Естонії є вчителями й медичними працівниками, які ще не можуть працювати у цій країні за фахом — через мовний бар'єр. За даними дослідження, більша частина українців, що прибули до Естонії після 24 лютого 2022 року, вже почали або планують розпочати вивчення естонської мови.

68% українських біженців, що прибули до Естонії, живуть там у приватних помешканнях. «Відразу після їхнього прибуття державна допомога була з житлом вирішальною, — сказано у звіті за результатами дослідження. — Але після того, як українські біженці знайшли в Естонії роботу, майже всі вони здатні самостійно покрити свої витрати на проживання».

Схожі новини