Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В Ізраїлі поліція затримала 13 палестинців через масові протести

Четверо ізраїльських поліцейських отримали легкі поранення.

Під час масових акцій протесту проти визнання президентом Сполучених Штатів Америки (США) Дональдом Трампом Єрусалиму столицею Ізраїлю затримано 13 палестинців. Про це повідомляє палестинський Червоний півмісяць.

"У ході протестів у Східному Єрусалимі затримано 13 палестинців", - йдеться в повідомленні.

Крім того, четверо ізраїльських поліцейських отримали легкі поранення.

Наголошується, що масові акції протесту за участю сотень людей пройшли в кварталі Селахаддин в Східному Єрусалимі, в містах Рамалла, Віфлеєм, Тулькарм і Наблус на Західному березі річки Йордан, а також в Газі.

Число палестинців, поранених в результаті сутичок з силами безпеки за останні кілька діб зросла до 231 особи.

Ліга арабських держав закликала Трампа скасувати рішення щодо Єрусалиму

Голова МЗС Лівану закликав ввести економічні санкції проти США, але в підсумковий варіант заяви ЛАД ця пропозиція не увійшла.

Голови зовнішньополітичних відомств країн-членів Ліги арабських держав (ЛАД) у суботу, 9 грудня, закликали США відмовитися від рішення визнати Єрусалим столицею Ізраїлю, заявивши про те, що воно посилить насильство в регіоні.

У ЛАД наголосили на тому, що рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю і перенести туди посольство США є "небезпечним порушенням міжнародного права", не має юридичних наслідків і "недійсне".

Відповідне рішення держави-члени Ліги прийняли на екстреному засіданні в Каїрі, повідомляє Reuters.

"Рішення не має жодної юридичної сили..., воно посилює напруженість, розпалює агресію і загрожує зануренням регіону у ще більший хаос", - наголошується в заяві ЛАД.

Крім того, держави-члени Ліги мають намір звернутися до Ради безпеки ООН із резолюцією, яка скасовує рішення Трампа.

Міністр закордонних справ Лівану Джебран Бассіль під час засідання Ліги арабських держав повідомив про те, що відповіддю на відповідне рішення президента Трампа повинні стати економічні санкції арабських держав проти США. Тим не менш, в остаточний текст заяви ЛАД цей пункт не потрапив.

Через рішення Трампа по Єрусалиму під посольством США в Лівані спалахнули заворушення

У столиці Лівану Бейруті силам безпеки довелося застосувати водомети і гранати зі сльозогінним газом, щоб витіснити від посольства США демонстрантів, які протестують проти рішення глави Білого дому Дональда Трампа про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю.

Як повідомляє BBC, протестуючі закидали американське диппредставництво камінням, а також підпалили барикади.

У свою чергу правоохоронці заблокували головну вулицю, що веде до комплексу будівель посольства.

За наявною інформацією, у Хевроні група палестинців закидала солдатів ізраїльської армії камінням. Військовослужбовці у відповідь застосувала проти протестуючих гумові кулі і сльозогінний газ.

У Віфлеємі ізраїльська армія також застосувала спецзасоби проти учасників протесту, які не підтримали рішення президента США Дональда Трампа визнати Єрусалим столицею Ізраїлю.

У свою чергу Палестинський червоний півмісяць повідомляє про 15 постраждалих палестинців, у зіткненнях у містах Тулькарм і Калькілія.

Загальна кількість яка бере участь у протестах, поки не відома.

Як інформує місцеве видання inn.co.il, сьогодні заворушення почалися в Старому місті Єрусалиму. Палестинці кидали каміння в силовиків, які намагалися їх розігнати. Каміння летіло і в автомобілі на Транс-Бенджамінському шосе в південній частині Ізраїлю, постраждалих немає, а силовики відправлені на місце події.

Видання CNN пише, що така сама ситуація спостерігається і в Рамаллі, де були застосовані гумові кулі і сльозогінний газ. Крім цього, кілька десятків людей вийшли на демонстрацію перед посольством США в Аммані (столиця Йорданії).

ЗМІ відзначають, що ізраїльська влада припускала, що саме такою буде реакція палестинців. Ще вчора було прийнято рішення посилити заходи безпеки на Західному березі, туди були направлені додаткові батальйони, розвідка і ресурси територіальної оборони. Як повідомляється, в зв'язку з цими подіями за останні 24 години в Східному Єрусалимі та в Самарії (Ізраїль) спостерігається збільшення терористичних атак, а також застосування "коктейлів Молотова".

Додамо, що вчора з цього ж приводу пройшов мітинг в Туреччині. Він пройшов мирно, про потерпілих не повідомлялося.

Нещодавно з'явилася реакція на ситуацію прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, який розповів, що президенти Філіппін і Чехії також висловили готовність визнати Єрусалим столицею країни. "Я спілкуюся з представниками багатьох держав, які мають намір взяти приклад США і перенести свої дипломатичні представництва в Єрусалим", - наводить слова Нетаньяху repubblica.it.

Він зазначив, що зробивши цей крок, Дональд Трамп "назавжди увійшов в історію Єрусалиму".

Як повідомляє джерело, офіси, магазини і школи закриті в багатьох палестинських містах. Нещодавно масові протести також почалися і за межами Дамаських воріт - одного з головних входів в Старе місто Єрусалиму.

Більш того, повідомляється, що протести почалися також у Тунісі та Пакистані. У столиці останнього, Ісламабаді, згідно із заявою прес-служби прем'єр-міністра Шахіда Хагана Аббасі, "народ і уряд Пакистану з глибоким занепокоєнням відзначили новина про те, що США будуть переміщати своє посольство в окуповане місто Аль-Кудс Аль Шаріф (Єрусалим), таким чином змінюючи юридичний та історичний статус міста ".

Посольство України в Ізраїлі рекомендувало українцям утриматися від відвідування Західного берега і Східного Єрусалима.

Країни Близького Сходу засудили рішення Трампа, а європейські лідери, побоюючись спалаху насильства, закликали до спокою з усіх сторін.

Головні Європейські лідери засудили рішення Трампа щодо Єрусалиму

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр Великої Британії Тереза Мей вважають, що президенту США Дональду Трампу не варто визнавати Єрусалим столицею Ізраїлю.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель не підтримала рішення президента США Дональда Трампа про визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю. Про це повідомив у Twitter прес-секретар федерального уряду Німеччини Штеффен Зайберт, передає Цензор.НЕТ.

«Федеральний уряд не підтримує позицію, тому що статус Єрусалима має обговорюватися в рамках рішення двох держав», — написав він.

Президент Франції Еммануель Макрон також розкритикував рішення Трампа.

«Це рішення викликає жаль, і Франція його не схвалює. Воно суперечить нормам міжнародного права, а також всім резолюціям РБ ООН», — цитує Макрона Reuters.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що не згодна з рішенням США визнати Єрусалим ізраїльською столицею до укладення фінальної угоди про статус міста, повідомляє The Independent.

За її словами, це рішення «не принесе користі для перспективи мирного врегулювання в регіоні».

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху подякував Трампу за таке рішення і заявив, що Ізраїль завжди буде забезпечувати свободу віросповідання для євреїв, християн і мусульман.

Трамп офіційно визнав Єрусалим столицею Ізраїлю

"Я вирішив, що настав час офіційно визнати Єрусалим столицею Ізраїлю", - заявив Трамп.

На його думку, "Єрусалим - не тільки серце трьох великих релігій, але тепер і серце однієї з найуспішніших демократій у світі".

Внаслідок рішення Трампа США перенесуть своє посольство із Тель-Авіва до Єрусалима.

Раніше лідери мусульманських та європейських країн застерігали президента США від цього рішення, щоб не провокувати новий виток конфлікту у регіоні.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган попередив, що може розірвати зв'язки з Ізраїлем, якщо США визнають Єрусалим ізраїльською столицею.

Президент Франції Еммануель Макрон висловив стурбованість Трампу щодо переведення посольства США в Єрусалим.

Міністр закордонних справ Німеччини попередив Білий Дім, що визнання Єрусалиму столицею Ізраїлю "підсилить" напруження у регіоні.

Доля Єрусалима - одне з найжорсткіших питань між Ізраїлем та палестинцями. Згідно з мирною угодою 1993 року, статус Єрусалима повинен був обговорюватися під час наступних етапів мирних переговорів.

Міжнародна спільнота не визнає суверенне право Ізраїлю на Єрусалим. Палестинці хочуть, щоб Східний Єрусалим став столицею їхньої майбутньої держави.

Всі країни включно зі США, за винятком Болівії й Парагваю, розташували свої посольства в Тель-Авіві.

Під час передвиборної кампанії Дональд Трамп активно виступав за перенесення диппредставництва в Єрусалим.

Схожі новини