Передплата 2024 «Добре здоров’я»

НАТО продовжить стримувати російську агресію та підтримувати Україну

  • 26.05.2017, 08:10
  • 2 472

НАТО має намір й надалі співпрацювати з Україною для вирішення конфлікту на Донбасі та реагувати на російську агресію

Про це заявив генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг за підсумками зустрічі глав держав Альянсу в Брюсселі, повідомляє "РБК-Україна".

Він зазначив, що НАТО буде продовжувати близьку співпрацю з Україною, зокрема надавати державі політичну і практичну підтримку для того, щоб міжнародні спостерігачі змогли продовжити свою місію на Донбасі.

За його словами, Альянс також змушений реагувати і на дії російської влади, зокрема її агресію щодо країн-сусідів.

"Ми не шукаємо конфронтації з Росією, але Росія використовувала силу для того, щоб анексувати Крим і дестабілізувати Україну. НАТО повинно було відреагувати, але з іншого боку ми шукаємо діалогу з Росією", - наголосив Столтенберг.

Заборгували величезні суми на оборону НАТО: Трамп насварив членів Альянсу

Країни-члени НАТО витрачають недостатньо грошей на оборонний бюджет організації, що призводить до нових терактів

Про це заявив президент США Дональд Трамп, виступаючи під час саміту НАТО в Брюсселі, повідомляє Reuters.

Говорячи про теракт у Манчестері, він зазначив, що Альянс повинен робити більше для того, щоб попередити майбутні напади терористів. За його словами, держави "заборгували величезні суми грошей перед США та НАТО".

"Тероризм повинен бути зупинений на своєму шляху, або жах, який ви бачили в Манчестері та багатьох інших місцях, буде тривати вічно. Ці серйозні проблеми з безпекою - причина, через яку я був дуже, дуже прямим в тому, що члени НАТО повинні, нарешті, зробити свій справедливий внесок", - наголосив Трамп.

Генеральний секретар Альянсу Йєнс Столтенберг підтримав президента США. Він зауважив, що попри те, що Трамп висловився різко, у нього було "дуже чітке повідомлення щодо очікувань союзників".

Трамп: "НАТО має зосередитися на тероризмі, міграції та загрозі від РФ"

Майбутнє НАТО має бути зосереджене на тероризмі та міграції, а також на загрозах від Росії на східних та південних кордонах Альянсу

Про це заявив президент США Дональд Трамп, виступаючи в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі, передає ВВС.

"Ми маємо бути сильними, міцними та пильними", - сказав Трамп, наголосивши, що обговорював ці питання з генсеком НАТО та кількома лідерами країн Альянсу.

Президент США наголосив, що у зв’язку з новими загрозами країни НАТО мають дотримуватися своїх зобов’язань щодо витрат на оборону у розмірі 2% від ВВП.

"23 з 28 країн НАТО досі не витрачають стільки, скільки вони обіцяли і скільки б мали витрачати на свою оборону", - сказав він.

Столтенберг: «Рішення про приєднання НАТО до коаліції проти ІДІЛ вже узгоджене»

Північноатлантичний альянс в четвер гарантовано приєднається до коаліції проти "Ісламської держави".

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу в Брюсселі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"Сьогодні ми погодимо участь НАТО в коаліції проти ІДІЛ. Однак це не означає пряму військову участь Альянсу у бойових діях", - повідомив він. Генсек ніколи не робить заяви про майбутні рішення НАТО до їх схвалення робочими органами Альянсу.

Як відомо, частина учасників НАТО виступають проти його прямого долучення до бойових дій проти ІДІЛ.

Водночас Столтенберг розраховує, що НАТО візьме практичну участь у підтримці бойових дій з армією союзників.

Серед практичних дій, які можуть бути вжиті в рамках участі Альянсу в коаліції, він назвав використання розвідувальної авіації (літаків типу AWACS), дозаправку бомбардувальників у повітрі літаками-заправниками НАТО, а також роботу нового антитерористичного розвідувального підрозділу, який створюється в штаб-квартирі Альянсу.

Столтенберг зазначив, що всі 28 країн-членів НАТО вже зараз є учасниками глобальної коаліції проти "Ісламської держави", отже, приєднання Альянсу не означатиме входження до коаліції нових держав-членів.

Місію України при НАТО очолить кадровий дипломат, кандидатура узгоджена з Альянсом

Кандидатура наступного глави місії України при НАТО вже відома і узгоджена з Альянсом.

Про це йдеться у статті в.о глави місії України при НАТО Єгора Божка на "Європейській правді".

"Цього року Україна отримає новий імпульс у співпраці з НАТО. Незабаром ми отримаємо нового главу місії України в Альянсі" - заявив Божок.

Він висловив сподівання, що відповідне рішення буде прийняте президентом України в найближчі тижні.

"В НАТО вже знають, хто з українських дипломатів є претендентом на цю посаду", - зазначив в.о. глави місії.

"В Альянсі з розумінням поставилися до складної ситуації, в якій опинилася Україна в умовах російської агресії, коли кращі кадри потрібні вдома. Але всьому є свій край" - додав Божок, натякнувши, що в останні роки претендент на посаду глави місії працював у Києві.

Трамп та Макрон їдуть на саміт НАТО: включення з Брюсселя

Глава МЗС Німеччини категорично проти участі НАТО в бойових діях проти ІДІЛ

Перед самітом НАТО міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель застеріг від участі Альянсу в бойових діях коаліції проти джихадистів.

Про це він заявив у інтерв'ю інформагенції dpa, передає Deutsche Welle.

"Бойові дії - не завдання НАТО. Це - оборонний союз", - наголосив міністр.

Утім Габріель виступив за участь НАТО в самій міжнародній коаліції проти ІДІЛ.

"Усі 28 країн-членів НАТО - частина коаліції проти ІДІЛ. Тож було б дещо нелогічно, щоб НАТО як інституція й надалі залишався осторонь", - зазначив він.

Водночас Альянсу в разі приєднання до коаліції проти ісламістів, на думку міністра, слід і надалі обмежуватися вишколом та небойовими операціями.

"Приєднання НАТО до збройної боротьби ми вважаємо цілком хибним сигналом", - наголосив Габріель. Такі дії можуть призвести до створення враження, що Захід веде боротьбу проти частини ісламського світу, переконаний глава німецького дипломатичного відомства.

НАТО обговорить російське питання та агресію проти України

Лідери Північноатлантичного альянсу обговорюватимуть російське питання на зустрічі в Брюсселі в четвер.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на брифінгу в день зустрічі лідерів країн НАТО, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди"

"Росія завжди на порядку денному. Під час цієї зустрічі російське питання буде обговорюватися, навіть якщо воно не внесено до порядку денного", - наголосив він.

Як відомо, у порядку денному зустрічу визначено два питання: справедливий розподіл витрат на оборону між членами Альянсу та протидія глобальному терроризму. Однак Столтенберг наголосив, що вважає російське питання частиною першої теми.

"Те, що нині ми обговорюємо посилення нашого східного флангу та збільшення витрат на оборону, - причиною цього є агресивна політика Росії, включаючи російську агресію проти України", - заявив генсек.

Столтенберг додав, що Альянс лишається на позиції підтримки України, як і декларувалося раніше.

НАТО створює підрозділ антитерористичної розвідки

Північноатлантичний альянс вирішив створити розвідувальний спецпідрозділ, спрямований на протидію тероризму

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перед початком зустрічі лідерів країн НАТО, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди"

"Сьогодні ми вирішимо створити підрозділ антитерористичної розвідки в штаб-квартирі НАТО", - повідомив він.

"Його діяльність включатиме протидію закордонним найманцям", - зазначив генсек.

Схожі новини