Передплата 2024 ВЗ

У французькій «колоді» – дама й три «валети»

Хто стане «королем»? Трішки кращі шанси на вихід у другий тур президентських виборів мають Ле Пен і Макрон. Але сенсації не виключені...    

У першому турі президентських виборів у Франції (неділя, 23 квітня) - відразу чотири фаворити! За даними останніх опитувань, зайняти в першому турі перше-друге місця та вийти у другий тур можуть екс-міністр економіки Емануель Макрон, лідер ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен, екс-прем’єр, кандидат від партії “Республіканці” Франсуа Фійон і кандидат від “Лівої партії” Жан-Люк Меланшон. Різниця між ними - у межах статистичної похибки, тож у другий тур може вийти будь-яка пара цих кандидатів. Утім, шанси Ле Пен усе-таки найкращі: електорат лідера Нацфронту є найбільш дисциплінованим.

За даними опитування Elabe, Макрон набере в першому турі 24 % голосів, Ле Пен — 23%, Фійон - 19,5%, а Меланшон - 18%. Опитування Opinionway дає Макрону й Ле Пен по 22 % голосів, Фійону - 21%, Меланшону - 18%. Ривок кандидата “Лівої партії” соціологи зафіксували ще на початку квітня, коли Меланшон переміг на теледебатах за участі всіх 11 кандидатів. На думку 25% телеглядачів, саме Меланшон був під час дискусії найпереконливішим (Макрона таким назвав 21% телеглядачів, Ле Пен - лише 11%). Напевно, чверті французьких виборців сподобалися такі ідеї Меланшона, як скорочення робочого тижня і встановлення гарантованого базового доходу - для всіх, незалежно від того, працює людина чи ні... Серед тих, хто має намір голосувати за “лівого”, також частина традиційних прихильників Соціалістичної партії. Вони не хочуть втратити свій голос (кандидат соціалістів Амон шансів на другий тур не має), от і вирішили піти ще лівіше, до Меланшона.

Із чотирьох фаворитів першого туру найкращі шанси на перемогу в другому має Макрон. Якщо в другому турі його суперницею буде Ле Пен (найімовірніший варіант), Макрон упевнено її переможе, набравши близько 60% голосів. Саме Макрон має найнижчий з усіх кандидатів-фаворитів антирейтинг. За результатами теледебатів за участі п’яти найрейтинговіших кандидатів “найкращим проектом для Франції” 30% телеглядачів визнали саме Макрона (Фійона - 20%, Ле Пен - 19%). І 31% телеглядачів визнав, що “найкращі якості” для того, аби стати президентом, має саме Макрон (Фійон - 24%, Ле Пен - 17%, Меланшон - лише 15%).

Чому ж Макрона, що місяць тому, за даними соціологів, “залізно” перемагав у першому турі, майже наздогнали в опитуваннях Фійон і Меланшон? По-перше, щойно Макрон “засвітився” як лідер перегонів, основні конкуренти почали його гостро атакувати. Кількість критичних стріл поступово перейшла у якість... По-друге, екс-міністр економіки позиціонується як незалежний кандидат, без “прив’язки” до жодної з партій, представлених у парламенті. Частина виборців сумнівається, чи зможе Макрон за таких умов виконати передвиборчі обіцянки. (Макрон, щоправда, запевняє, що представники його громадського руху “Вперед” балотуватимуться на парламентських виборах, які відбудуться у червні. І що після цих виборів у парламенті сформується більшість, яка втілюватиме в життя програму президента Макрона).

До зниження рейтингу Макрона доклалися й російські ЗМІ, які прагнуть вплинути на вибори у Франції. Зокрема, у боротьбі з Макроном взяла участь російська інформагенція Sputnik, поширивши наприкінці березня таку новину: «Президентські вибори: Фійон повертає лідерство в опитуваннях». Французька ЦВК виступила зі спеціальною заявою: дослідження московської компанії Brand Analytics, на яке посилається Sputnik, не є опитуванням, і насправді лідирує Макрон. Але, не виключено, частину виборців цей Sputnik таки збив із пантелику...

Емануель Макрон - єдиний кандидат із чотирьох фаворитів першого туру, якого можна назвати проєвропейським. Виступає за сильний і єдиний Євросоюз, тому перемога Макрона була б найбільш вигідною Україні. По суті, Макрон поламав Кремлю усі його плани. Якби в другий тур вийшли Ле Пен і Фійон, це стало би для Путіна чудовим подарунком. Проросійська Ле Пен хоче зняти з Кремля санкції і вивести Францію з ЄС, фактично - розвалити Європейський Союз. Фійон кілька разів зустрічався з Путіним, брав участь у “дискусіях” так званого Валдайського клубу. Фійон також проти антиросійських санкцій, які називає “неефективними”... Красномовний факт: під час недавнього голосування в Європарламенті, коли вирішувалася доля українського “безвізу”, проти голосували не лише усі євродепутати від Національного фронту Ле Пен, а й більшість євродепутатів від “Республіканців” Фійона.

«Європейський Союз - це провал. Особливо в зоні євро, - заявила нещодавно Марін Ле Пен. - Замість обіцяного процвітання економічний союз спричинив безробіття... Коли французи оберуть мене... через півроку запитаємо в них на референдумі, чи хочуть бути в Європейському Союзі». У планах лідерки Нацфронту також припинення членства Франції у Шенгенській зоні. Тож “безвізовим” українцям, якби Ле Пен справді перемогла, для відвідин Франції довелося б одержувати національну французьку візу...

Але наскільки реальною є перемога Ле Пен? Здавалося б, шанси в неї мізерні. У другому турі, кажуть соціологи, має з тріском програти і Макрону, і Фійону... Не все так однозначно, заперечують деякі експерти. По-перше, у другому турі багато залежатиме від активності виборців. У лідерки Нацфронту з цим проблем не буде, її електорат на дільниці точно прийде. А от значна частина виборців конкурентів Ле Пен може залишитися вдома, мовляв, перемога і так у кишені. Тож сенсація у другому турі можлива... А по-друге, стверджують експерти, Марін Ле Пен, на відміну від її батька Жана-Марі Ле Пена, вдалося позбавити Національний фронт іміджу расистської, екстремістської сили. І нині чимало молодих французів сприймають Нацфронт як цілком “системну” партію, за яку не соромно голосувати.

Жан-Марі Ле Пен казав, зокрема, що нацистська окупація Франції “не була нелюдською”, що “газові камери були в історії ІІ Світової війни лише деталлю”... Донька Ле Пена Марін таких скандальних заяв не робить. “Вона менш провокаційна, ніж її батько, менш агресивна і більш обережна, - каже про Марін Ле Пен професор Сесіль Ольдю, яка написала про лідерку Нац­фронту книжку. - Марін не вживає таких слів-табу, як “раса”, ви не почуєте від неї расистської чи гомофобської риторики”. Марін Ле Пен “купує” виборців гаслами про обмеження кількості іммігрантів, які відбирають робочі місця у французів, і про додаткові податки для компаній, які працевлаштовують іноземців. “У програму Нацфронту увійшли соціальні розділи, - каже експерт. - Зокрема, про зниження пенсійного віку, збільшення мінімальних пенсій і зменшення податків для родин із найнижчими доходами”.

Чи вистачить усього цього для успіху? “Ле Пен мусить переконати французів, по-перше, що дасть раду на міжнародній арені, - каже Сесіль Ольдю. - По друге, що вихід Франції з ЄС не спричинить економічного хаосу. І по-третє, що її перемога не спровокує насильство стосовно іноземців, нащадків іммігрантів, етнічних і релігійних меншин тощо”.

Схожі новини