Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Клінтон уже програє Трампу в опитуваннях 

Зі скандалом у Демократичній партії, каже президент Обама, «експерти ФБР пов’язують Росію».

З’їзд Демократичної партії у Філадельфії оголосив колишнього державного секретаря Гілларі Клінтон кандидатом у президенти США. Кандидатом у віце-президенти піде на вибори з Клінтон сенатор від штату Вірджинія Тім Кейн. Кандидатуру Клінтон підтримали чинний президент Барак Обама і головний конкурент Клінтон у демократичних перегонах, сенатор Берні Сандерс. Утім, попри звичні “фанфари”, головний лейтмотив з’їзду Демократичної партії — тривога і невпевненість. Адже з’їзд розпочався зі скандалу, спричиненого витоком конфіденційної інформації. До якого, не виключає президент Обама, причетний Кремль...

Скандал вибухнув після того, як інтернет-ресурс WikiLeaks опублікував електронне листування членів Національного комітету демократів — керівного апарату Демпартії. Стало зрозуміло, що комітет відразу надав перевагу Клінтон, і тиснув на так званих суперделегатів (можуть голосувати на партійному з’їзді за власним бажанням, без прив’язки до результатів “праймеріз” у конкретних штатах), — аби вони підтримали дружину екс-президента Білла Клінтона, а не сенатора-“соціаліста” Сандерса.

Мета тих, хто організував витік електронного листування, очевидна: пересварити Клінтон і Сандерса. Завдання-максимум — зробити так, аби Сандерс не підтримав Клінтон на з’їзді (не вийшло). Завдання-мінімум — максимально розлютити прихильників Сандерса (їх багато серед молодих американців, які підтримують демократів), — аби 8 листопада вони або не пішли на президентські вибори, або проголосували за іншого кандидата. Наприклад, за представницю Партії зелених Джил Штейн. Зрозуміло, ця кандидатка не переможе, але якісь голоси у Клінтон забере. Чим уможливить перемогу кандидата від Республіканської партії, скандального мільярдера Дональда Трампа.

А його перемога і без того вже не здається фантастикою. За даними соціологічних опитувань, за Трампа хочуть голосувати 48% американців, за Клінтон — 45%. Трамп вирвався вперед за рахунок підтримки так званих незалежних виборців (голосують не за партійною приналежністю, виходячи зі своїх симпатій). Утім, ці опитування були зроблені відразу після з’їзду республіканців, коли популярність кандидата зазвичай зростає. Тож не виключено, що після з’їзду демократів зросте підтримка Клінтон. Але, так чи інакше, тією великою перевагою над Трампом, яку вона мала ще кілька місяців тому, екс-держсекретар похвалитися нині вже не може.

Штаб Клінтон звинуватив в організації витоку секретної інформації Росію. Мовляв, спецслужби РФ хочуть посварити демократів — аби відкрити шлях у Білий дім Трампу. «ФБР продовжує розслідувати цей інцидент. Мені відомо, що експерти пов’язують з цим Росію, — розповів президент США Обама. — Знаємо, що росіяни зламують наші системи, урядові й приватні». Обама не виключає, що Кремль прагне вплинути на хід президентських виборів — «усе можливо».

На думку видання Washington Post, вигоду від скандалу в Демократичній партії одержить саме Кремль. «Режим Путіна вже намагався втручатися у внутрішню політику цілої низки країн у Європі: від України й Молдови до Італії і Франції. Однак спроби змінити хід президентської кампанії в США — безпрецедентні», — наголошує видання. Москва, мовляв, розраховує змінити геополітичну ситуацію в світі, якщо президентом США стане Трамп. Адже, пише видання, Трамп, що називає НАТО “застарілим”, уже заявив, що не захищатиме союзників США у Східній Європі від нападу РФ, попри їхнє членство в Альянсі. WP також нагадує, що Трамп оточив себе проросійськими радниками, один з яких працював на українського екс-президента Януковича, «маріонетку» Кремля.

Схожі новини