Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Десять пунктів брехні Михайла Винницького»

В Українській академії друкарства спростовують закиди з вуст заступника міністра освіти й науки

Перший навчальний корпус Української академії друкарства (вул. Підвальна, 17). Фото зі сайту УАД.
Перший навчальний корпус Української академії друкарства (вул. Підвальна, 17). Фото зі сайту УАД.

Українська академія друкарства продовжує відчайдушно боротися за свою самодостатність. «Високий Замок» уже писав, що на нещодавній пресконференції в. о. ректора УАД Богдан Дурняк розповів про «рейдерські» плани МОН приєднати цей заклад до НУ «Львівська політехніка».

Ідеї такої «оптимізації» виникли у головах чиновників з Міносвіти не вперше. Але саме зараз вони вилилися у нічим не обґрунтоване рішення про об'єднання вишів, яке й було прийняте в міністерських кабінетах кулуарними методами. Академічна спільнота, студентство, громадськість обурені такими діями МОНу, який хоче фактично знищити унікальну академію, аналогів якої немає в Україні.

Заступник міністра освіти й науки Михайло Винницький «відзначився» черговою порцією негативних коментарів щодо Української академії друкарства. 23 серпня на освітньому форумі «Гроші ходять за студентом», що відбувся у Львові, Михайло Винницький доєднався онлайн як лектор і під час виступу звинуватив в. о. ректора Богдана Дурняка у поширенні неправдивої інформації. На що Богдан Дурняк дав миттєву відповідь — оприлюднив відео «Десять пунктів брехні Михайла Винницького», де розʼяснив, які тези заступника міністра не відповідають дійсності.

Зокрема, за словами ректора, неправдою є твердження пана Винницького щодо співпраці МОН з Українською академією друкарства у плані її реорганізації. Михайло Винницький каже, що «були консультації з ректором, роботодавцями галузі, академічною спільнотою про реорганізацію УАД шляхом приєднання до ЛНУ ім. І. Франка у 2022 році». Насправді цього не відбувалося. Про що свідчать численні публікації Богдана Дурняка і його звернення. «Так само немає соціального діалогу і у 2024 році щодо реорганізації академії. Про що свідчать численні звернення трудового колективу Академії у різні органи державної влади», — заявив Богдан Дурняк.

Також, за словами керівника Академії, про рішення МОНу щодо реорганізації працівники та студенти УАД дізналися з… соціальних мереж, зокрема, з групи «Новини вищої освіти». Жодних консультацій, зустрічей з колишнім міністром Сергієм Шкарлетом та його заступником у Богдана Дурняка не було. Натомість пан Винницький стверджує протилежне. «Якщо є документи такі у МОН, то просимо їх оприлюднити, — каже Богдан Дурняк. — Мої публічні звернення 2022 року засвідчують правдивість моїх слів».

Також пан Винницький каже, що у грудні 2023 року відбулися дві зустрічі у його кабінеті з ректором Богданом Дурняком та головою ЛОВА Максимом Козицьким, а пізніше відбулася спільна зустріч Богдана Дурняка з ректором НУ «ЛП» Юрієм Бобалом. І там буцімто була розроблена спільна стратегія розвитку двох вишів.

І це неправда, наголошує в.о. ректора, бо «ніякої спільної стратегії розроблено не було». Богдан Дурняк із Юрієм Бобалом таки зустрілися. Але жодних спільних стратегій розвитку двох університетів на цій зустрічі не розроблялось. Позиція Богдана Дурняка, а також позиція трудового колективу УАД, оприлюднена на розширеному засіданні Вченої ради Академії від 23 лютого 2024 року і опублікована на вебсайті Академії та офіційній сторінці у ФБ. Засідань ректорату непублічних, внутрішніх, в Українській академії друкарства не існує. Такі засідання неприпустимі у будь-якому ЗНО України.

На зустрічі ректора Академії з начальником Львівської ОВА Максимом Козицьким Богдан Дурняк довів позицію трудового колективу УАД, здобувачів освіти, представників видавничо-поліграфічної, пакувальної галузі та засобів масової інформації - із проханням призупинити процес реорганізації Академії шляхом приєднання її до НУ «Львівська політехніка». Зміст цієї позиції та відповідна аргументація відображена у зверненні до голови Львівської ОВА, з яким можна також ознайомитися на вебресурсах Академії.

«Вершиною цинізму пана Винницького є неправдива інформація про спільну зустріч в Міністерстві освіти і науки ректорів обох закладів вищої освіти, перших проректорів та працівників директорату МОНу в кабінеті заступника міністра, — каже Богдан Дурняк. — Оскільки такої спільної зустрічі не було! Тому і буцімто стратегічний план спільного розвитку обох закладів вищої освіти відсутній апріорі».

Таким чином в. о. ректора Української академії друкарства резюмує: «Ще раз публічно заявляю: жодного діалогу з керівництвом Академії, трудовим колективом, студентством, стейкхолдерами (зацікавленими юрособами), представниками видавничо-поліграфічної і пакувальної галузі та ЗМІ з боку МОНу не відбувалося. Жодних офіційних повідомлень та документів про реорганізацію УАД не надходило! Навпаки відбувається повне ігнорування інтересів і думки академічної спільноти. Шановні керівники МОН України! Зупиніть свавілля та недемократичні, непрозорі, необґрунтовані авторитарні методи і спроби реорганізації Академії в такий незаконний спосіб!»

До речі

2021 року Національне агентство з питань запобігання корупції склало на пана Винницького протокол про корупційне правопорушення: у 2000—2001 роках, коли Винницький очолював Національне агентство з забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО), він влаштував у своє службове підпорядкування дружину Марту і виписував для неї премії. З цього приводу відбулось декілька судових процесів, доки у 2023 році апеляційний суд не виніс рішення про те, що корупційне правопорушення мало місце, але справа була закрита за строком давності.

Схожі новини