Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ясен розтрощив буса на дорозі - водій дивом залишився живим…

«Високий Замок» уже двічі бив тривогу щодо небезпеки, яку несуть старі дерева обабіч трас — Служба автомобільних доріг на це не реагує

Ось що залишилося від бусика, після його "контакту" з придорожнім деревом. Фото Володимира Болотнянського.
Ось що залишилося від бусика, після його "контакту" з придорожнім деревом. Фото Володимира Болотнянського.

Сьогодні зранку рух на міжобласній трасі Бережани (Тернопільська область) — Львів був ускладнений: в урочищі Висока Гора дорогу заблокували п’ять дерев, яких під вагою мокрого снігу повалило на проїжджу частину. Велике щастя, що у той момент транспорту і людей на цій ділянці не було. Інакше могла статися трагедія…

До неї ледь не дійшло у цьому ж урочищі три дні тому. На вантажний бусик, що їхав на підйом, упав придорожній ясен. Дерево зім'яло машину, наче консервну банку. Добре, що у салоні нікого не було. Водій — літній чоловік зі села Угринова, що неподалік міста Підгайців — можна сказати, народився у сорочці: стовбур гахнув за кілька сантиметрів від крісла, в якому сидів він. Страху чоловік наївся немалого. Ремонт буса обійдеться у круглу копійку. Хто за нього заплатить?

Це не перший такий драматичний трафунок на згаданій трасі - дерева падали і раніше, але, на щастя, обходилося без жертв. Кілька місяців тому «деревопад» у цій місцевості призвів до пошкодження високовольтної лінії електропередач — люди добу провели без світла. На усунення розриву проводів витрачено багато коштів. А цьому можна було запобігти…

Ці дерева можуть упасти на дорогу будь-якої миті і наробити великої біди. Фото автора.
Ці дерева можуть упасти на дорогу будь-якої миті і наробити великої біди. Фото автора.

Тему «проблемних» насаджень на узбіччях автор цих рядків піднімав 15 грудня 2022 року у статті «Небезпека край дороги» і 18 травня 2023 року — у публікації «Мертві дерева загрожують людям». Служба автомобільних доріг Тернопільської області, яка мала би опікуватися порядком і безпекою на цій ділянці, відбулася мовчанкою.

А до біди недалеко. На 16-кілометровому відрізку дороги з Бережан до села Нараєва я нарахував три десятки «аварійних» кленів, ясенів, лип, тополь, які буквально нависають над асфальтівкою і можуть упасти будь-якої миті, спричинивши фатальні наслідки. У разі нещастя (тьху-тьху!), питатимуть найперше зі шляховиків. Це їх обов’язок прибрати «джунглі» вздовж трас, зробити проїзд безпечним. Такого бажання чомусь не проглядається.

— Нам, водіям, випадає постійно возити зі собою бензопилу, щоб у разі блокування дороги деревами, звільнити трасу, — жаліється нам Володимир Болотнянський з Львівщини, який часто їздить цією небезпечною трасою.

Місцеві жителі обурюються, що шляхове відомство закриває очі на серйозну проблему. І додають: крім витрат, вирізка старих дерев принесла б і прибуток: на дрова у наш час є чималий попит. У тому ж Нараєві люди не мають газу. А напівдармове паливо майже під руками — вздовж захаращених доріг.

Схожі новини