Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Роман Гринкевич вже сидів у СІЗО. В Польщі

В 2021 році його затримали під час перетину українсько-польського кордону. У нього знайшли патрони

Затримання Романа Гринкевича. Фото: ДБР
Затримання Романа Гринкевича. Фото: ДБР

«При спробі організації перетину кордону затримано п’ятого учасника злочинної організації, яка поставила для ЗСУ неякісний одяг на 1 млрд грн», — повідомив Генпрокурор України Андрій Костін.

Ідеться про скандального Романа Гринкевича, сина горе-бізнесмена Ігоря Гринкевича, якого підозрюють в оборудках з закупівлями для ЗСУ. Нагадаємо, Романа Гринкевича було оголошено в розшук.

«В Одесі 22 січня 2024 року о 6.50 ранку при організації виїзду за межі країни правоохоронці затримали п’ятого учасника злочинної організації, яка поставила для ЗСУ неякісний одяг, — повідомили прокурори. — За даними слідства, підозрюваний виїхав до м. Одеса орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон та виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання.
Вирішується питання щодо обрання затриманому запобіжного заходу. Інші четверо підозрюваних перебувають під вартою.

Нагадаємо, бенефіціар трьох підприємств створив злочинну організацію з метою заволодіння бюджетними коштами. Її учасники уклали договори із Міністерством оборони України на постачання військового одягу для потреб Збройних Сил України. Згідно з проведеними експертизами, внаслідок поставки неякісного одягу, державі в особі Міноборони завдано шкоди на суму понад 934 млн грн.

Всім учасникам повідомлено про підозру у створенні злочинної організації та участі у ній, а також шахрайстві, вчиненому в умовах воєнного стану в особливо великих розмірах (ч.ч. 1,2 ст. 255, ч 5 ст. 190 КК України).

Досудове розслідування та оперативний супровід — ДБР".

Як дізнались журналісти «ВЗ», Роман Гринкевич не вперше буде сидіти у СІЗО. Він і раніше потрапляв за ґрати, але не в Україні, а в Польщі.
Влітку 2021 року Романа Гринкевича було затримано під час перетину українсько-польського кордону. У нього знайшли… патрони. У польському СІЗО Роман Гринкевич був два дні.

Про цей факт журналістка «ВЗ» запитала у колишнього Генерального консула України у Любліні Василя Павлюка.

— Порушень, які наші громадяни вчиняли на кордоні, було багато, — каже Василь Павлюк. — Їх могли затримати на два-три дні. Вони зверталися по допомогу у консульства, чи посольства. Якщо мали підтверджуючі документи, то їх відпускали і накладали штрафи.

Не буду називати прізвищ… Але таких громадян України було багато, зокрема, і відомих людей. Пояснення їхнє, зазвичай, таке: «Ой, я їхав, забув в машині, чи патрони від пістолета, чи навіть сам пістолет».

— Роман Гринкевич був два дні у польському СІЗО. Він пішов на співпрацю зі слідством?

— Ні. Якщо він представив офіційні документи, які підтверджують носіння цієї зброї, тобто, що держава Україна дала йому дозвіл, це означає, що він порушив митний контроль. За це передбачено штраф і людину відпускають. Якби це була нелегальна зброя (незареєстрована), тоді це кримінал.

Яку суму штрафу сплатив Роман Гринкевич, пан Павлюк не пам’ятає…

Схожі новини