Передплата 2024 «Добре здоров’я»

СБУ викрила посадовців митниць, які вимагали гроші від українських імпортерів

  • 15.04.2024, 18:30
  • 510

Служба безпеки затримала трьох високопосадовців митниць у Києві, Рівному та в Одеській області. Вони вимагали хабарі від підприємців, які імпортують іноземну продукцію на територію України

Фото СБУ
Фото СБУ

«Фігуранти обклали „даниною“ українських підприємців, які займаються імпортом закордонної продукції на територію нашої держави», — йдеться у повідомленні.

У Києві затримали заступника начальника одного з митних постів. Він здійснював регулярні «побори» з компаній зовнішньоекономічної діяльності. Відповідно до слідства, фігурант вимагав у підприємців гроші за те, що він не створюватиме штучні перешкоди під час митного оформлення іноземних товарів.

«До незаконної діяльності він залучив митного брокера, який виступав посередником для „переговорів“ з імпортерами та передачі „нагору“ одержаних хабарів», — додали в СБУ.

У Рівному оголосили підозру першому заступнику начальника митниці області. Підозрюваний створив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне митне оформлення товарів з-за кордону.

Відомо, якщо підприємці не сплачували кошти — на них чекали додаткові перевірки вантажів, а також супровідної документації.

У Службі безпеки додали, що це стало причиною штучного затягування строків митного контролю. Відтак — зривало договірні зобов’язання імпортерів про своєчасну доставку продукції замовникам.

В Одеській області викрили начальника одного з митних постів на корупції. Підозрюваний вимагав гроші разом зі злочинним угрупованням, яке він створив. В угрупованні були декілька підлеглих та митний брокер. Вказано, що фігуранти вимагали від імпортерів різні суми коштів — вони залежали від виду товарів та їхніх обсягів.

«На підставі отриманих матеріалів трьом чиновникам митниці й двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до 10 років тюрми із конфіскацією майна», — підсумували в СБУ.

Схожі новини