Передплата 2024 «Добрий господар»

За кордон перестали випускати людей з інвалідністю та багатодітних батьків?

Нові правила мобілізації ще не прийняті парламентом, але уже «вступили в дію», заблокувавши усі українські пункти пропуску

Фото умовне Держприкордонслужби
Фото умовне Держприкордонслужби

Ситуація на польсько-українському кордоні чим далі, тим більше починає виходити з-під контролю. Мало того, що вже майже два місяці триває блокада польських перевізників, через що на усіх пунктах пропуску стоять кілометрові черги українських фур. До цього армагеддону додався ще один — від 20-ї години 29-го грудня, на усіх ПП перестали пропускати на виїзд з України чоловіків віком від 18 до 60 років, певних категорій без довідки від Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Це такі категорії, як люди з інвалідністю 3-ї групи, супроводжуючі людей з інвалідністю, багатодітні батьки. Також посилено контроль документів для тих, хто виїжджає за системою «Шлях» та волонтерів.

Про який закон йдеться?

Ці нововведення ще не мають відношення до тих законодавчих нововведень щодо мобілізації, які очікуються лише у січні. Йдеться про Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а саме статтю 23 цього закону «Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації». Парадокс у тому, що сам закон ще не прийнятий у Верховній Раді, не підписаний президентом, тож він не може вступити у дію! Але прикордонники вже отримали якісь свої внутрішні розпорядження не випускати з України вищезазначені категорії людей.
Нагадаємо, 25 грудня Кабмін вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Та одночасно Кабмін вніс до парламенту ще один законопроєкт — про зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Черги «зашкалюють»

Як пише у своєму тг-каналі закарпатський журналіст Віталій Глагола, на кордоні в Ужгороді утворилася величезна черга. Середній час очікування на пункті пропуску — близько шести годин. Деякі авто розвертаються і їдуть, так і не дочекавшись своєї черги. Також повідомляється, що багатьох водіїв розвертають назад вже на самому пункті пропуску.

У соцмережах множаться свідчення, що за кордон перестали випускати людей з інвалідністю 3-ї групи. Як пише київська юристка Katja Andreeva, з нічного потяга Інтерсіті Київ-Перемишль на станції Мостиська вивели понад двадцять чоловіків, які про це нововведення нічого не знали. Довго і ретельно перевіряли документи, через що потяг було затримано на дві години. Багато пасажирів через це запізнилися на подальші стикувальні рейси. Співробітники Укрзалізниці сказали, що з 1 січня буде закрито виїзд і для людей з інвалідністю 1−2 груп.

Ще один багатодітний чоловік, який досі безперешкодно що три тижні їздив за кордон, оприлюднив відео, де прикордонниця не випускає його за кордон без військово-облікових документів. Вона говорить, що з 20-ї години 29 грудня «є інше розпорядження», а раніше «ми не були такі вимогливі, ми не вимагали від вас цих документів, ми дивилися тільки, що ви багатодітний і ви перетинали кордон».

Ситуація на кордонах накалилася аж до того, що на деяких ПП почалися заворушення. Зокрема, на ПП «Шегині-Медика» люди 30 грудня частково перекрили кордон, в результаті чого пункт пропуску був заблокований. Про це повідомила Патрульна поліція Львівської області. Але пізніше проїзд відновили.

Одна жінка в соцмережі скаржиться, що за ними в черзі «стоять вже сорок автобусів. Люди стоять добу, діти голодні… А тут товариші як завжди: по 30 гривень стаканчик кави і маккофе. Кожен живе, як може!»

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко в коментарі «Українській правді» зазначив, що через неодноразові підробки документів ДПСУ може вимагати у чоловіків військово-облікових документів із записом про відстрочку. За його словами, це можуть бути витяг з протоколу ТЦК про прийняте рішення про відстрочку, або запис про відстрочку у військово-облікових документах.

Схожі новини