Передплата 2024 «Добра кухня»

Зброя для путіна

Напряму її постачають Іран і КНДР, пише Die Welt. А санкції Заходу рф обходить завдяки реекспорту з країн-сусідів і «товарам подвійного призначення»

Залишки «Шахеда-136», збитого українською ППО біля Куп’янська. У дроні, який у рф назвали «Герань-2», – компоненти з Китаю, Швейцарії і США... Фото АР.
Залишки «Шахеда-136», збитого українською ППО біля Куп’янська. У дроні, який у рф назвали «Герань-2», – компоненти з Китаю, Швейцарії і США... Фото АР.

«Україна переходить до глибокої оборони ще й тому, що військова допомога заблокована як у США, так і у Європі, — констатує німецьке видання Die Welt. — Тим часом прихильники Росії, явні чи приховані, постачають їй усе більше зброї. Де і як це відбувається?».

«Тисячі контейнерів везуть із КНДР до росії»

«Морські контейнеровози, що ходять на Далекому Сході, доставляють ванта­жі, які повинні непокоїти Європу, — б'є тривогу Die Welt. — Ці судна вирушають з порту Раджин у північно-східній частині Північної Кореї, на узбережжі Японсько­го моря, за 20 км від кордону з росією.

Неможливо чітко довести, що містять їхні трюми. «Але це ті самі судна, які вже транспортували зброю з КНДР по цілому світу, — каже експерт аналітичного цен­тру Royal United Service Institute (RUSI) у Лондоні Джозеф Бірн, який детально ви­вчає це питання. — Тепер ці самі судна з тисячами контейнерів прямують на вій­ськові бази в росії».

Західні спецслужби вважають, ця зброя призначена армії путіна, яка ата­кує Україну.

Північнокорейські поставки надхо­дять до рф у критичний момент. Захід­на допомога Україні крихка: понад 100 мільярдів євро коштів для Києва забло­ковано як у Конгресі США, так і в ЄС. У Вашингтоні на заваді стоять республі­канські прихильники Трампа, а в Брюс­селі - прем'єр-міністр Угорщини Орбан.

У російських дронах — компоненти зі Швейцарії і США

Через майже два роки після початку вторгнення в Україну росія все ще має у своєму розпорядженні глобальну мережу країн, які її підтримують. Ці країни можна умовно поділити на дві групи: ті, що по­стачають зброю напряму, — переважно так звані держави-ізгої, які самі підпада­ють під санкції. Друга група складається з країн, які економічно щільніше пов’язані із Заходом, але надалі ведуть приховану торгівлю з росією в «сірій» зоні.

У позиційній війні в Україні ключове питання — хто зможе швидше організува­ти доставку тисяч артилерійських снаря­дів, які вистрілюються щодня. Євросоюз обіцяв Україні мільйон снарядів до вес­ни 2024-го, але вже відомо, що досягти цієї мети не вдасться. З іншого боку, ро­сія отримує від Північної Кореї усе, чого просить.

У вересні путін зустрівся з диктато­ром Кім Чен Ином. «Північна Корея має великі запаси артилерійських боєприпа­сів, — нагадує експерт RUSI. — Інтенсивні поставки з КНДР повинні хвилювати кож­ного, хто виступає проти війни, яку роз­почала росія».

Але Північна Корея — не єдина країна, яка протягом певного часу все інтенсив­ніше підтримує росію. Мабуть, найваж­ливішим постачальником ключової зброї для Москви є Іран. Тегеран із 2022 року постачає безпілотники-камікадзе «Ша­хед-131» і «Шахед-136», які атакують українські цілі, несучи до 60 кг вибухівки.

За даними розслідування центру Conflict Armament Research (CAR), Ро­сія також почала власне ліцензійне ви­робництво безпілотників «Шахед-136». Це підтверджують аналізи залишків дро­нів, які вибухнули: зовні схожі на іранську продукцію, але всередині суттєво від неї відрізняються.

Згідно з доповіддю CAR, російські ко­пії іранських дронів складаються з-понад сотні компонентів, більшість з яких ім­портні й походять із КНР, Швейцарії і США. Складові з Китаю чи Заходу, які те­оретично не можна експортувати до ро­сії, також потрапляють у російські раке­ти, зокрема крилаті.

Шоломи для… пейнтболу

Йдеться переважно про так звані то­вари подвійного призначення, які ви­користовують як цивільні, так і військо­ві. Важливими транзитними країнами є Вірменія і Казахстан. 2022-го Вірменія, де практично немає високотехнологіч­них галузей промисловості, імпортува­ла зі США аж на 515% більше мікрочіпів, ніж попереднього року, а з ЄС — на 212% більше. За даними американської роз­відки, аж 97% імпортованих мікрочіпів Ві­рменія згодом реекспортувала до росії.

Казахстан 2022 року подвоїв обсяг ім­порту мікрочіпів — до рівня 75 мільйонів доларів. Як повідомляє Politico, щоміся­ця рф імпортує мікроелектроніку, навіга­ційні системи та інші критичні компонен­ти, які охоплені санкціями, на суму 900 мільйонів доларів. Це майже повернення до довоєнного рівня.

Москва явно покладається на нові ланцюжки поставок і успішно обходить санкції, запроваджені Заходом. Ключову роль у цьому відіграє Китай. За оцінками ЄС, до 70% чутливої високотехнологічної продукції, яка потрапляє до російської армії, постачають за посередництва Пе­кіна.

Це, зокрема, тепловізори, шоломи, напівпровідники й цивільні дрони, які ви­користовують військові. Усе це постача­ють під прикриттям «подвійного призна­чення». Наприклад, у митних документах, які потрапили до Politico, зазначено, що передані рф легкі сучасні шоломи офі­ційно призначені для… гри у пейнтбол.

…І хоча багато великих китайських ІТ-компаній, побоюючись санкцій США та ЄС, більше не передають рф свої техно­логії напряму, Китай залишається най­більшим перевантажувальним центром для російського імпорту західних товарів подвійного призначення.

«ЄС не визначився, що саме кваліфікувати як постачання зброї»

Захід неодноразово намагався зупинити таку практику Китаю: державний секретар США Ентоні Блінкен у Пекіні влітку, а Європа на саміті ЄС-Китай кілька тижнів тому. Зокрема, Брюссель пригрозив внести китайських постачальників товарів подвійного призначення до санкційних списків, якщо Пекін сам це не зробить. Цю погрозу наразі ігнорують.

Велика Британія на початку грудня запровадила санкції проти трьох китайських компаній — саме через постачання до Росії товарів подвійного призначення. Але ЄС, попри гучні заяви, жодних заходів досі не вжив.

«ЄС не визначив чітко, що саме кваліфікувати як постачання зброї, а що ні, — визнає експертка берлінського Інституту досліджень Китаю Mercator Гелена Леґарда. — Особливо коли йдеться про компоненти й технології подвійного призначення». Утім, якщо якісь країни робитимуть те саме, що Іран і КНДР, тобто відкрито постачатимуть москві зброю, то Брюссель вживе заходів. «Для ЄС це червона лінія, — каже експертка. — Поставки нашими партнерами зброї путіну призвели би до санкцій».

Підготував Аскольд ЄРЬОМІН (зі скороченнями).

Схожі новини