Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові думали відкрити ще один Гарнізонний храм. І, схоже, передумали…

Гарнізонний храм хотіли створити у храмі Святого Юрія Переможця ПЦУ, що на вулиці Тараса Бобанича

Храм Святого Юрія Переможця. Фото: Львівська хвиля
Храм Святого Юрія Переможця. Фото: Львівська хвиля

У Львові 5 квітня, під час переходу Свято-Георгіївського кафедрального собору УПЦ (мп) до Православної церкви України, виникла ідея зробити новоназваний храм Святого Юрія Переможця другим Гарнізонним храмом. «Мені б дуже хотілося, щоб на місці цього храму постав новий Гарнізонний храм Православної церкви України, — сказав тоді у відеокоментарі голова Львівської ОВА Максим Козицький. — Ми йшли до цього довго, і сподіваюся, шлях майже пройдений, і це збудеться».

Цю новину почали жваво обговорювати. За інформа­цією «ВЗ», самі військові по­ставилися до ідеї, м’яко кажучи, без ентузіазму. Мовляв, навіщо це новоутворення, коли у Львові уже є Гарнізонний храм Св. апос­толів Петра і Павла на вулиці Теа­тральній, він потужний, відомий, знаковий.

Як розповів журналістці «ВЗ» настоятель храму Святого Юрія Переможця отець Олег Древняк, ця ідея ще не до кінця сформована і говорити про неї передчасно. «Але наразі плану­ємо цю ідею, — розповів настоя­тель храму. — У нас є плани, щоб у цьому храмі створити Гарнізон­ний храм для православних свя­щенників і воїнів православно­го обряду. Я вивчав історію цього храму — він свого часу був храмом капеланським, храмом гарнізон­ним для військових православ­ного обряду. Він був і парафіяль­ним храмом, і виконував функцію гарнізонного храму».

Однак, за інформацією «ВЗ», у Львові наразі відмовилися від думки створити другий Гарнізон­ний храм. На думку багатьох вій­ськових, це нонсенс.

У департаменті з питань куль­тури, національностей та релігій Львівської ОВА нам повідомили, що не будуть коментувати це пи­тання.

Натомість, як стало відомо «ВЗ», у владних кабінетах по­розмірковували, порадилися з військовими, послухали їхні ар­гументи і начебто відмовили­ся від ідеї створення ще одного Гарнізонного храму. А аргумен­ти такі:

Є світова, зокрема європей­ська практика, що Гарнізонний храм завжди є один. Один гарні­зон — один храм. А у Львові вже є Гарнізонний храм Святих апосто­лів Петра і Павла, який об'єднує представників різних конфе­сій, що є позитивом. Храм функ­ціонує як Гарнізонний від 2010 року і дає позитивний приклад об'єднавчого для всіх конфесій.

Якщо з’явиться ще один Гар­нізонний храм, це потенційно може внести внутрішній розбрат у середовище військових, яких почнуть ділити за релігійною кон­фесією.

Схожі новини