Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Український телефільм про Хо Ши Міна обурив в’єтнамських дипломатів

Народний депутат Оксана Юринець переживає, що «необ'єктивна інформація» може зашкодити нашим добросусідським відносинам

За внутріполітичними штормами українці не звернули уваги на скандал, який вибухнув (і може перерости у міждержавний) через показ на телеканалі «24» критичного фільму про колишнього президента В’єтнаму Хо Ши Міна. У своїй країні його вважають національним героєм, а у документальній стрічці названо «богоподібним старцем-диктатором з більшовицьким серцем», під час тоталітарного правління якого було розстріляно 100 тисяч в’єтнамців.

Така оцінка не сподобалася посольству Соціалістичної Республіки В’єтнам у Києві…

Про це невдоволення керівництву телеканалу повідомила в офіційному зверненні народний депутат Оксана Юринець, яка у Верховній Раді очолює групу з міжпарламентських зв’язків з В’єтнамом. На її думку, «неточний зміст» відеоролика «впливає на особистий престиж лідера В’єтнаму».

Зі слів пані Оксани, заявник (очевидно, в’єтнамський посол Нгуєн Ань Туан) вважає наведену інформацію такою, що не відповідає дійсності, що репортаж «Диктатори» є невідповідним, таким, що впливає на відносини традиційної дружби між Україною і В’єтнамом.

Відтак народний депутат попросила тележурналістів спростувати інформацію про Хо Ши Міна.

Оскільки у четвер, 22 березня, парламентарії, у тому числі Оксана Юринець, були зайняті «проблемою Савченко», по коментар з цього приводу кореспондент «Високого Замку» звернувся до її помічниці Ярини Капітан.

— Під час однієї зустрічі посол В’єтнаму звернув увагу на те, що телеканал «24» показав необ’єктивний фільм про колишньогов’єтнамського лідера Хо Ши Міна, — каже вона. — Фільм «передертий» з американського, на нього накладено український переклад. Побудований на фактах, які подекуди не відповідають дійсності. В’єтнамський посол попросив пані Оксану, як голову міжпарламентської групи, звернутися до телеканалу. І Оксана Юринець, відповідно до Закону «Про статус народного депутата», на підставі офіційного звернення посольства до неї, звернулася на телеканал «24» з проханням відреагувати. Не вимагала знімати фільм з ефіру, а просила ще раз переглянути його і відреагувати на звернення посольства…

Ярина Капітан каже, що Оксана Юринець зверталася «тихо і офіційно», а телеканал «24» вирішив «перенести це у публічну площину». І зманіпулював заголовком, написавши, що Оксана Юринець заледво не відстоює комуністичного лідера.

В Оксани Юринець хочуть, «щоб інформацію про Хо Ши Міна було подано правдиво». І що «було би правильно, якби телеканал узяв коментарі у в’єтнамських дипломатів». Адже «необ'єктивність погано впливає на двосторонні відносини України і В’єтнаму».

Ярина Капітан розповіла «Високому Замку», що «В'єтнам завжди підтримує Україну, зокрема у Радбезі ООН».

На телеканалі «24» не бачать підстав для спростування. Бо, згідно із законом, на це має право особа, «немайнові права якої порушені внаслідок поширення про неї та (або) членів її сім’ї недостовірної інформації. Окрім того, гендиректор телеканалу Роман Андрейко повідомив, що випуск програми про Хо Ши Міна жодним чином не зазіхав на порушення добросусідських відносин між Україною та В’єтнамом. І що на телеканалі не мали на меті «вводити в оману місцевих жителів, особливо тих, хто має симпатії до Хо Ши Міна».

Водночас Роман Андрейко зазначив: «Неточність, яка могла закрастися у число кількості жертв режиму Хо Ши Міна, и готові виправити, пам’ятаючи при цьому, у кого вчився будувати комунізм найвідоміший в’єтнамець ХХ століття».

Коментар для «ВЗ»
Олександр Палій, історик, політолог

Хо Ши Міна треба оцінювати як ватажка національного повстання з марксистськими гаслами. Режим, який встановився після приходу до влади Хо Ши Міна, був авторитарним. Але його не можна порівнювати з іншими тоталітарними лідерами, зокрема з камбоджийським Пол Потом. Хо Ши Мін був авторитарним «ліваком». Однак ліпити з нього страхопудла, який наводив страх на інші народи, було б неправильно.

Схожі новини