Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові експонують ризи блаженнішого Василя Величковського

Отець їх одягав на свято Трійці, тепер власником одягу став музей Величковського

Це одяг отця з підпілля. Фото з архіву Духовної величі Львова
Це одяг отця з підпілля. Фото з архіву Духовної величі Львова

У Львові вперше експонують підпільні ризи блаженнішого отця-мученика Василя Величковського. В них він служив під час підпілля та одягав лише ще на великі християнські свята, серед яких Зіслання Святого Духа (свято Трійця). Віднайдені ризи передав у квартиру-музей імені отця Величковського (на пл. Галицькій, 11) Митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк). Ці ризи могли потрапити у Канаду, але залишилися у Львові.

Отець Величковський — мученик Української греко-католицької церкви, релігійний діяч, єпископ УГКЦ, в’язень радянських концтаборів та один із провідників підпільної Української Греко-Католицької Церкви. У радянські часи, коли агентура кремля переслідувала інтелігенцію, поліція заарештувала єпископа у його помешканні. Отця Величковського звинуватили в організації підпільних богословських курсів у Тернополі, прослуховуванні заборонених передач Ватиканського радіо, написанні «антисовєцьких пасквілів»… Тоді отець писав про історію чудотворної ікони Матері Божої Неустанної Помочі.

Як повідомив для «ВЗ» керівник музею Василя Величковського Тарас Гуль, одягу святого отця орієнтовно 60 років. Ризи у хорошому стані, хоча мають незначні дефекти, пов’язані з часом.

«Це ризи, які належали блаженному Василію Величковському, передані нам в кінці 2023 року з рук Митрополита Львівського Ігоря Возьняка, — каже пан Гуль. — До рук митрополита вони потрапили від одного підпільного отця, який віддав їх йому перед смертю у 2021 році. Наразі відвідувачі музею можуть побачити фелон та єпитрахиль. А згодом буде представлено повний комплект риз — з поясом і нарукавниками».

Експонати музею Василя Величковського.
Експонати музею Василя Величковського.

За його словами, реліквія отця могла і не залишитися в Україні. Спочатку ризи планували розмістити в музеї у канадському Вінніпезі, де зберігається більшість речей святого Величковського.

Схожі новини