Передплата 2024 ВЗ

«Політики вносять у декларації великі суми „наперед“, ще їх не маючи, — аби узаконити майбутні хабарі…»

Звідки взялися загадкові лотерейні виграші Олега Ляшка та фантастичні статки інших можновладців

Нема таких законів, які не могли б (чи не намагалися б) обійти українські політики, зокрема, законодавці. На таку думку наштовхує напівдетективна історія зі статками лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Вона обіцяє стати новим гучним скандалом у середовищі вітчизняного бомонду. І це ще питання, чи вдасться політичному віртуозу викрутитися з трафунку, що має всі ознаки афери.

Олег Ляшко часто шокує виборців своїми нестандартними кроками у політиці і поза нею. На прапорі його політичної сили поміщено вила-трійнята, з допомогою яких начебто збирається боротися проти «скотиняк-корупціонерів». Не соромиться у діловому костюмі (щоправда, на телекамери і фотооб'єктиви) подоїти корову, поцілувати її у ніздрі. Або за трибуною Верховної Ради з'їсти жменю чорнозему. А ще відважується вступити у словесні чи фізичні баталії з оппонентами — щоб потім використати кадри цих постановочних піар-шоу для завоювання прихильників. Найбільш яскравий приклад — сутичка з колишнім першим віце-спікером парламенту, комуністом Адамом Мартинюком, який під час дискусії вхопив Ляшка за горло. Під час виборчої кампанії Ляшко їздив по містах і селах із цим фотоплакатом, який підписав популістським гаслом: «Так вони душать Україну!». Ці та інші видовищні трюки змушували простих смертних увірувати в харизму Ляшка як захисника скривджених. Наївні люди!

Зовсім інший стиль життя головний радикал країни веде, коли журналістів поблизу немає. Він ховає від сторонніх розкішні апартаменти за мільйони (каже, що орендує їх). Зі службового входу аеропортів сідає у невідомо чиї приватні літаки, наймання яких обходиться у валютні суми з чотирма, а то й більше нулями. Їздить з товаришем на страшенно дорогі заморські курорти. Всі ці походеньки і характер голосувань у сесійній залі наштовхують на думку, що партію Ляшка і його самого підгодовують вітчизняні олігархи. На це непрямо вказують часті відеосюжети про Ляшка (як-от на 8 березня — про безплатні тюльпани для киянок) на телеканалі «Україна», який належить Ринату Ахметову.

Голова Радикальної партії всіляко відхрещується від політичної корупції. Фінансове благополуччя своєї партії пояснює акуратною сплатою партвнесків, добровільними пожертвами свідомих громадян. А ще — особистим фартом. Якщо вірити Ляшку, записам у його електронній декларації, у жовтні 2017 року він тричі вигравав великі суми у державній грошовій лотереї «Фаворит спорт» — відповідно 283 560 грн., 153 485 грн., 134 000 грн. Загалом — 571 тис. 045 грн. В одному з інтерв'ю пояснив, що такі солідні гонорари заробив, роблячи ставки на улюблені футбольні клуби — «Шахтар», «Ліверпуль». Каже, що заплатив з цих виграшів усі податки.

Але стався облом! Підприємство з іноземними інвестиціями «Українська національна лотерея» повідомило Солом’янському суду м. Києва, куди звернулося Національне антикорупційне бюро України, що таких виграшів… не зареєстровано. Отож Ляшку доведеться пояснювати детективам, звідки взяв гроші і для чого затіяв такі химерні комбінації в е-деклараціях.

Статками Олега Ляшка зацікавилося й Національне агентство з питань запобігання корупції. Там упродовж найближчих двох місяців збираються ретельно перевірити його виправлену декларацію за 2015 рік — є великі сумніви щодо її достовірності.

Не тільки Ляшко потрапив під мікроскоп антикорупціонерів. У найближчі дні пояснення НАЗК щодо походження своїх капіталів і маєтків повинні дати 14 високопосадових осіб. Серед них ще один «радикал» — народний депутат Андрій Лозовий, представники «Опозиційного блоку» Нестор Шуфрич і Євген Балицький, член депутатської групи «Відродження» Дмитро Святаш, одна з провідних функціонерів «Самопомочі» Олена Сотник. У НАЗК є також претензії до колишнього мера Львова, а нині - президента Національної академії управління при президентові України Василя Куйбіди, начальника відділу розшуку та опрацювання матеріалів дорожньо-транспортної пригоди Управління патрульної поліції в Одеській області Департаменту патрульної поліції Святослава Ільєва, начальника слідчого відділу Управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях України, Генеральної прокуратури України, Олега Трачука. А ще — директора Департаменту оперативної діяльності Адміністрації Державної прикордонної служби України Петра Цигикала, судді з Кропивницького Ірини Антипової, судді з Мелітополя Віктора Фоміна, завідувача сектору по роботі з персоналом територіального управління Державної судової адміністрації у м. Києві Світлани Павлюк та інших.

Загалом Національне агентство з питань запобігання корупції проводить повну перевірку 456 електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2015−2016 роки. Такі перевірки розпочинають через отриману інформацію від фізичних чи юридичних осіб, державних органів влади у листах, зверненнях, скаргах, де було наведено факти про можливе відображення в електронних деклараціях недостовірних даних.

Коментар для «ВЗ»

Олександр Палій, політолог:

«Лотерейні виграші» Олега Ляшка — це, найімовірніше, легалізація частини його фінансування з боку олігархів. Часто наші політики вносять у декларації великі суми «наперед», ще їх не маючи, — аби узаконити у такий спосіб майбутні хабарі. Дуже часто вони записують своє майно і кошти на родичів або підставних, але залежних від них осіб. Такі реалії української політики. Лад у цьому повинні навести наші антикорупційні органи. Тому так гостро стоїть питання створення Антикорупційного суду. І тому політики так затягують із ухваленням відповідного закону.

Схожі новини