Передплата 2024 «Добра кухня»

За «червоний парад» - до п'яти років тюрми

Через марш із радянськими знаменами порушили кримінальне провадження

Поки у «верхах» Нацгвардії чекають результатів службового розслідування (яке має з'ясувати, з чиєї подачі «нацгвардійці» стали «червоними прапороносцями» на параді у Кривому Розі), у поліції взялися гортати Кримінальний кодекс. Справу за радянські прапори порушили. Залишилося дочекатися, чи знайдуть і покарають винуватців «червоного параду», організованого на честь 74-ї річниці визволення Кривого Рогу від німецько-фашистських загарбників.

Кримінальне провадження порушили за статтею «Виготовлення, поширення комуністичної, нацистської символіки та пропаганда комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів». Передбачене нею покарання — до п'яти років обмеження волі чи такий же термін за ґратами.

Дехто з коментаторів припускає, що вказівку «забагрянити» ходу прапорами зі серпом і молотом спустили з мерії, де за «головнокомандувача» - Вілкул-старший (мер Кривого Рогу є батьком екс-«регіонала», а нині - «опоблоківця» Олександра Вілкула). У ратуші виправдовуються: нічого протизаконного, мовляв, у використанні для урочистостей музейних експонатів немає. Як заявила у коментарі сайту «0564.ua» начальник відділу з питань внутрішньої політики Тетяна Медвідь, питання навіть з СБУ погодили.

Може, у мерії вже й результатами «незалежної» експертизи запаслися, які підтвердять озвучене алібі? Закон дозволяє використання радянської символіки на оригіналах бойових знамен. Але прапори, які майоріли на параді у Кривому Розі, на «ровесників» Другої світової аж ніяк не виглядають. За інформацією «0564.ua», директор Криворізького історико-краєзнавчого музею Ірина Зіновьєва заявила, що ці полотнища — копії бойових прапорів підрозділів, які брали участь у визволенні Кривого Рогу. Пізніше очільниця музею озвучила вже іншу версію, в якій копії «виявилися» оригіналами.

Схожі новини